Както се вижда и от заглавието сладкиша се приготвя по Великден в област Кампания където се намира Неапол. Много нежен и приятен на вкус , а рецептата взех от списание ''Oggi cucino''-''Днес готвя''. Намалих някои от съставките ,като захарта например и замесих по малко тесто за паста''Фрола'' . Тестото за сладкишите се казва така.
Ето рецептата и приготвянето и:
За тестото : 200 гр. брашно, 1 яйце, 1 равна ч.л. бакпулвер, 120 гр. масло , 80 гр. захар.
За пълнежа: 200 гр. рикота, 200 гр. сварено жито, 3 жълтъка , 250 мл. прясно мляко, кората на един портокал, 50 гр. захаросани корички от портокал и лимон, 1 ч. л. нишесте, 1 ванилия, 3 ч. л. вода от портокалови цветчета (купува се готова тук , но ако нямате не е беда:) 100 гр. захар.
Разбийте кравето масло и захарта , пресейте брашното и бакпулвера и го прибавете към маслената смес. Добавете яйцето и замесете меко тесто . Оставете в хладилник за 30 мин.
Охладеното тесто разточете на кора 4-5 мм. Внимателно с помощта на точилка я прехвърлете в подмазана и набрашнена тавичка(24см).Надупчете дъното с вилица.
Прехвърлете вътре плънката ,която сте си приготвили докато тестото почива в хладилника.
Изсипете прясното мляко в тенджерка и го кипнете заедно с кората на портокала .Не я режете а просто обелете портокала като ябълка:).Остявете млакото да изстине и извадете тогава кората от портокал. Разбийте два от жълтъците с 2 с.л. захар добавете нишестето и прибавете към млякото . Сложете отново на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Разбъркайте рикотата със останалия жълтък , захарта , житото , захаросаните плодове , ванилията и портокаловата вода.
Прибавете млечния крем . Объркайте хубаво сместа . Изсипете всичко върху тестото ,загладете добре повърхността . От тестото (остава винаги:) разточете малка кора и изрежете ленти . Наредете ги върху сладкиша .
Печете в предварително загрята на 180 гр. фурна около 40 мин. Кагато сладкиша се охлади поръсете с пудра захар , аз украсих и с първите ми цъфнали петунии ...никак не ми беше лесно да ги прежаля и откъсна :) ....
Да ви е сладко :)) , а то ще е ако опитате нежния вкус на пастиерата :) !
Чаооооо и най- слънчев и най-пролетен ден :) !!!
tova e edin sladkish mn vkusen probvaite go shte vi haresa
ОтговорИзтриванеВанче ,почна с твоите сладкиши неописуемо привлекателни.
ОтговорИзтриванеКакви снимки само си избарала браво на тебе
Много хубаво ухае от публикацията ти мила .
Прегръдки от мен!
Чуден сладкиш Иве, ще си копна рецептата му!
ОтговорИзтриванеХубав ден от мен :)
Ванюшка,трябва да си купя жито и сладкише ще бъде направен-много ми хареса,миличка.Абе твоите рецепти са трепач-така да знаеш....
ОтговорИзтриванеПрегръщам те и хубав ден!
Много красив сладкиш! Браво! И много пролетно декориран, тъкмо като за великден :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави
Благодаря Зиче, Маги, Живе , Дени ! Направете го - ще ви хареса :) ! Хубав следобед и прегръдки от мен !
ОтговорИзтриванеМного интересен сладкиш,Ваня!Красиво оформен и елегантно поднесен!Завидях ти за хубавата петуния,да те радва с много цветове!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Ваня, чудесен сладкиш!
ОтговорИзтриванеНяколко години го гледам и още не съм го направила!
Все мислех, че иска някакво жито, което го
няма у нас.
С груханото жито става ли?
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря Мира , Дани ...да житото е обикновенно грухано . Хубава вечер !
ОтговорИзтриванеИвана,обожавам го този сладкиш-правила съм го няколко пъти у дома,страхотно обичаме жито и това е един деликатен начин да разнообразим.Е, винаги го хапвам и в Тирано, в една любима пекарна.Всъщност преди дни го опитах отново там- има го по всяко време на годината.Да си призная, отдавна съм написала пост за сладкиша, но..все не го доизкусурявам, за да го пусна.
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Майко мила,каква прелест! Страхотен е и отново ти "свалям шапка" за красивия великденски сладкиш. Ще го пробвам,особено при толкова положителни коментари.
ОтговорИзтриванеПоздравления и приятна седмица!
Интересна рецепта,изглежда красиво и звучи вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Бях коментирала,прекрасния сладкиш,но ми се е изгубил някъде.....Нищо:))Поздравявам те, Ив за интересния десерт!
ОтговорИзтриванеАу, Ивана,
ОтговорИзтриванеизглежда феноменално!!! А и петуниите са цъфнали:)
Абе знаят хората в Неапол какво да хапват;)
Хубаво утре!
Невероятно красиво
ОтговорИзтриваненаслада за очите ми
Браво Ивана,взимам си парченце и бягам
хубав предстоящ ден ти желая
Много интересен сладкиш, обичам варено жито! Чудесно изглежда!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ив, страхотен е! Правих го миналата година и останахме очаровани! Ив, защо, бе Слънце не го публикува тогава, с голям зор открих рецепта:) Колко красиво си го оформила!!! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеИзглежда много много апетитно, красиво и празнично.Днес ще се опитам да го направя. Страхотна идея за Великденски сладкиш.
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за милите коментари , момичета :) ! Кате , направих го миналия ден за пръв път ,мила :)и веднага го публикувах :)! И е страхотен :) !
ОтговорИзтриванеЧудесен и много идеен е десерта ти,Ваня!И красиво си оформила,браво!Много го глезиш,Роби,щастливец е той!
ОтговорИзтриванеПрегръдки,мила!
az ziveia 8 god v neapol i moga da kaja 4e tazi recepra niama po4ti ni6to ob6to s napoletanskata pastiera,osven tova sam rabotila v po ve4e ot 1 napoletanski pasticerii(sladkarnici,t.e sladkarcki cehove)i sam ubedena 4e tazi recepra e izmislena ot niakoi koito si niama i na predstava kolko elementarna i oprostena e kuhniata v region campania... receptata ne e lo6a no ne ia ozaglaviavaite taka 4e 6te se smeiat v neapol ako ia pro4etat :::
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Лилия за коментара :)...Ако следиш кулинарните списания в Италия ще знаеш ,че рецептата има много интерпретации и тази е една от тях. Бих се радвала амо е измислена от мен ,защото стана страшно вкусна ,но за съжаление не е . И както съм посочила по-горе в публикацията си рецептата е от сипсание ''Oggi cucino'' където е озаглавена точно ''Pastiera napoletana'',а единственното което намалих е количеството на захарта . Лека работа из пастичериите на Неапол !
ОтговорИзтриване