Знам ,знам че се намира трудно артишок в Б-я ,но да си имате под ръка вкусна рецепта ,ако все пак намерите :)....
Продуктите са за двама : 3 артишока , 100 гр. прошуто кото ( варена шунка) , 30 гр. настърган пармезан , 4 кори за лазаня (пресни или сухи ) , чашка бяло вино , 1/2 глава лук , 1-2 скилидки чесън , щипка магданоз , чер пипер ,сол , зехтин , бешамел 200 мл. ...
За бешамела запържете 2 с.л. брашно с 50 гр. краве масло , налейте 200 мл. студено прясно мляко и бъркайте на котлон докато сместа се сгъсти . Подправете със сол и шипка настъргано индийско орехче.
Артишока почистете от дебелите външни листа ,докато остане сърцевината му . Нарежете на лентички и потопете в съд със студена вода и сока на един лимон за 10 мин.
Нарежете лука и чесъна и го запържете леко в зехтина . Добавете нарязания артишок , магданоза , и бялото вино . Посолете и подправете с черния пипер . Задушете на умерен огън за 10 мин. След всички тези приготовления вече сте готови за нареждането на лазанята . Ако имате пресни кори ползвайте тях ,но и със сухите става вкусно :)..... Корите варете в подсолена вода според указанията на опаковката . Извадете на суха кърпа. На дъното на малка тавичка сложете няколо лъжици бешамел. Отгоре кора ,наредете от артишока , пак бешамел , поръсете с пармезан и сложете парче прошуто .
Продължете така докато сложите и четвъртата последна кора. Завършете лазанята само с артишок , бешамел и поръсена обилно с пармезан . Печете на 180 гр. за 15- 20 мин.
Сервирайте топла и с бяло винце разбира се :).....а може и с чаша бира :) ....
Да ви е сладко :)...чаоооо от мен и хубава нова седмица :* !
Супер е!Жалко, че наистина няма артишок при нас.Аз съм яла в Алжир и много ми хареса.Не знам в София дали няма.
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко!!!!!!!
Благодаря ,Тони ! Може би има в големите супермаркети :) !
ИзтриванеВанче,ти пускай рецепти,пък ние да му мислим за този артишок...
ОтговорИзтриванеНе че съм търсила по магазините,но както и да е-прекрасна рецепта както винаги.
Хубава нова седмица,мила!
Благодаря ,Живе ! Хубава седмица и на теб ! Целувки :* !
ИзтриванеПрекрасна лазана, Ивче! Обичам много но не съм правила.В заведение я сервират с много вкусен бял сос, знаеш ли как се прави?
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траяначе:) , ами освен за бешамел с който се прави лазанята ,друг не знам :)...но бешамела така както съм приготвила аз и с индийското орехче става стахотно вкусен :) !
ИзтриванеСтрашно апетитно изглежда лазанята! Крайно време е да се престраша и да приготвя нещо с артишок. Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеДавай смело , Ради :) Ще ти хареса ! Хубава седмица и на теб !
ИзтриванеВкуснооо...имай милост Ваня!Въпреки ,че съм празнично наядена,твоята лазаня успя да ме съблазни!:)Много я обичам,а твоята е сочна и апетитна!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Ваня, само ми гъделичкаш любопитството :)
ОтговорИзтриванеВиждала съм в бурканче, сигурно е маринован!
Лазанята е чудесна!
Хубава вечер от мен!
Лазанята ти Ваня е чудесна!Давай да се възползваме от артишока докато не му е минал сезона!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Ийв, пазя си ги всичките рецепти под ръка:) Ти да нямаш градинка с артишок?! Ще ми кажеш ли само листата ядат ли се, че преди когато готвех, ядох само тези много фините листенца, навътре и отдолу вътрешността, под бодила:). Че много фира нещо ми се видя:)
ОтговорИзтриванеКате , артишока е така - като го почистиш остава малко за ядене :)...През есента мисля да си посадя няколо стръка артишок . Един сртък дава по 6-7 артишока в началото ,а после много повече . Растението живее 8-10 год. и не изисква никакви почти никакви грижи. Ако не береш пъпките( това което се яде) цъфти много красиво :).
ОтговорИзтриванеХубав ден ,мила !
ха, ха, представям си ако насадиш артишок, съвсем ще ни подлудиш! Хей, ние тук нямаме такива градинки:):):)Ийв, стискам палци да си имаш хубава градинка, пък ще се облизваме, какво да правим!:) Мерси за уточнението, че се притесних да не съм изхвърлила нещо ядливичко:), леле като абориген съм с тези зеленчуци:)Ям, ама какво ям и дали се яде......:):):)
ИзтриванеОт Бонбонката видях как се приготвя този артишок и се хванах за главата :)) Иначе, не бих отказала да го опитам, стига някой да ми го приготви, че малко се изплаших от цялата процедура, която прочетох и видях при Катюшката.
ОтговорИзтриванеА лазаня кой не обича?! Божествено изглежда, особено както се е подала мръвката :))
Ванче ,ти започна с артишока всичко да твориш и то от вкусно по вкусно.
ОтговорИзтриванеМного е апетитна лазанята ти ммм...
Прегръдки силни и сърдечни мило мое приятелче !!!
Iskate li da vi snimam kakuv artishok ima v Bulgaria vuv Fantastiko na Simeonovsko shose...uvyahnal presuhnal..poveche mi prilicha na dekorativen,plastmasov...!!!nyama potreblenie!!!
ОтговорИзтриване