28.09.2015 г.

Булка :)


Казват, че щастието личало в очите ми, ако е така то знете как съм се чувствала на този прекрасен  изпълнен с радост и малко тъга ден! Историята ни  започна на един 24 октомври през 2009, когато се запознахме, продължи на 24 май през 2010, когато заживяхме заедно, дойде 24 февруари 2015 в който приех предложението за женитба и накрая 24 септември 2015 - щастливи в новата роля  на съпруг и съпруга! И не са нагласени всичките тези 4 по 24 дни, наскоро ги открихме и ние!  


Въпреки, че всички стискаха палци за хубаво време единствения дъждовен ден беше за нас! Успокоението беше, ''Sposa bagnata, sposa fortunata''  или нещо като, ''мокра булка, булка с късмет''! Дай Боже да е така :)! 


В уречения ден и час с всички поканени роднини и гости  бяхме пред кметството! Единственият забравил, че има да жени двама млади беше кмета, та се наложи спешно да го издирят, а докато пристигне Роби полегна да го почака :)! 





Церемонията започна с много шеги, а сконфузения кмет ни ожени два пъти ! Първо Роби на въпроса взема ли ме за жена отговори: ''И още как'' вместо ''да'' и започнахме отначало, а после кмета ме попита вземам  ли за жена Роби, и айде пак отначало под гръмкия смях на аудиторията,  за да завършим  най-накрая с благополучното ''да''  :)!  



И по-сериозната част! 


Навън ни чакаше дъжд от ориз! Другият като по чудо беше спрял!   










И отново оризов дъжд и балон пълен със сърца организиран от приятелите ни!


А после хапнахме и пийнахме кой колкото може да носи и се повеселихме от сърце:)! 


И тортата .... 




 Тази снимка има близо 35 годишна история, макар да е направена преди няколко дни и искам да ви каже две думи за нея!
Беше много отдавна в 1986 год., първия ми съпруг все още жив, децата малки, трудностите много, ежедневието смазващо, романтиката почти невъзможа, но така вървеше живота ни тогава! И попаднах на един брой на сп. ''БТА Парелели''- имаше такова в онези времена, сега не знам, може пак да го има! Разгръщам и като днес виждам пред себе си снимка на млади, прегърнати хора вървящи по черен път, а от двете им страни лозя! А отдолу надпис: ''Някъде там на Апенините''! Бях поразена, толкова много романтика, нежност и красота в една нищо и никаква черно бяла снимка! Никога не я забравих и си поисках такава, тогава ......! 
Разказах на Роби за снимката и малко преди сватбата  хукнахме да обикаляме из близките лозя и търсим декор за желанието ми! Намерихме! За съжаление дъжда попречи да отидем там, затова помолих да ни снимат на път за кметството! Останалото разказах по-горе! 
А аз съм щастлива някъде тук на Апенините, бъдете щастливи и вие! Наздраве!      


20.09.2015 г.

Пилешко руло


Продукти:
за рулото:
400 гр. пилешка кайма
1 яйце
20 гр. пармезан
1 скилидка чесън
щипка майоран (може магданоз)
щипка чер пипер
настъргана лимонова кора
за пълнежа:
2 яйца
20 гр. пармезан
200 гр. сварен спанак
100 гр. извара


Сложете всички  продукти за рулото в купа. Омесете добре каймата и оставете за час в хладилник. Охладената и обикнала се със съставките кайма разстелете на парче хартия (леко омаслено) за печене. Разбийте с вилица две яйца, добавете насърган пармезан и щипка сол. В намаслен тиган изпържете омлет. Разстелете го върху каймата. Отгоре сложете сварен и овкусен с малко сол спанак. Върху него с помощта на лъжица намажете изварата. Завийте на руло. Оваляйте рулото в царевично брашно или галета. Прехвърлете с хартията в тава за печене. Полейте рулото обилно със зехтин и изпечете до приятен загар на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор. Поднесете с предпочитана от вас гарнитура. Вичко ще му дойде добре - и печени картофи, и трушийка и  зелена салатка и най-вече чашка бяло винце ..... наздраве и да ви е сладко:)! Чаооо!



16.09.2015 г.

Оризов сладкиш с круши, бял шоколад и бадеми


Сладкиш за малки и големи, без масло, без брашно, без набухватели и въпреки това много вкусен!
 Рецептата е от тук


Продукти:
200 гр. ориз
100 гр. бял шоколад
80 гр. захар
3 яйца
3 средни по големина круши
80 гр. сурови обелени бадеми
400 мл. прясно мляко
1 ванилия 
пудра захар


Излейте прясното мляко в тенджерка, добавете ванилията и измития ориз. Сварете го на слаб огън докато напълно поеме течноста. Отстранете от огъня и оставете да изстине. Обелете и нарежете на малки парчета крушите. Сложете ги в тенджерка покрийте с вода и сварете до омекването им (около 10 мин.).Отстранете от огъня, излейте водата и оставете да се охладят. Нарежете на дребно бадемите и шоколада. Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте на пяна с щипка сол. Сложете 80 гр. захар при жълтъците и разбийте с миксер за около 5-6 мин. Излейте ги при охладения ориз. разбъркайте и добавете на порции разбитите белтъци бъркайки с лъжица от долу на горе.
Застелете форма (22/24 см.) с намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Изсипете половината от оризовата смес, поръсете с парчета круши, шоколад и бадеми. Покрийте с останалата половина и поръсете отново с круши, шоколад и бадеми. Изпечете сладкиша на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30-35 мин. Извадете от фурната, изчакайте 20 мин. и тогава освабодете формата. Поръсете с пудра захар. 

Чудесен е както леко затоплен така и студен! Да ви е сладко:)! 
Чаооо!   


11.09.2015 г.

Обикновен смокинов сладкиш


Няма обикновен сладкиш, всеки е необикновен с вкуса си, но за този трябват продукти които винаги се намират в къщи, а като изключим сезонните за септември смокини може да се приготви с всякакви плодове, та от там и обикновен! Рецептата е от италианското списание ''Cucinare bene''! 


Продукти:
250 гр. брашно
3 яйца
100 гр. захар (може да ползвате кафява)
120 гр. краве масло
50 гр. обелени сурови смлени бадеми
120 мл. прясно мляко
1 бакпулвер
щипка сол
250 гр. пресни смокини
филирани бадеми

В купа разбийте омекналото краве масло със захарта. Добавете едно по едно яйцата разбивайки с миксер до получаване на гладка смес. Смесете брашното, смлените бадеми, щипка сол и бакпулвера. Добавяйте го на порции към маслено-яйчената смес като наливате и по малко от прясното мляко когато сместа се сгъстява много. Застелете форма (24 см.) с хартия за печене. Изсипете сместа, подравнете и наредете отгоре обелените и нарязани на четвъртинки смокини. Поръсете с малко захар, ръснете от филираните бадеми. Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 




3.09.2015 г.

Солен тарт ''Капрезе''


Рецептата е от тук
Продукти:
за тестото:
200 гр. брашно
100 гр. краве масло
60 мл. вода
щипка сол
за гарниране:
100 гр. песто дженовезе
200 гр. моцарела
2 домата
пресен босилек
зехтин



В купа сложете брашното, щипка сол и нарязаното на кубчета студено краве масло. Замесете тесто, отначало то е на трохи но постепенно се хомозенизира. Добавете водата и месете докато тестото стане гладко. Може да добавите в него щипка риган. Загънете тестото в стреч фолио и приберете в хладилник за 40 мин. Охладеното тесто разточете на набрашнена повърхност и с помощта на точилката го прехвърлете в тавичка. Оформете висок борд, надупчете с вилица дъното и застелете с хартия за печене. Върху нея изсипете нахут или боб, той ще натиска дъното и няма да позволи на тестото да се надигне при печенето. Изпчете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25 мин. Извадете и прехвърлете на решетка. Отстранете нахута (приберете си го за следващия път) и оставете тестената черупка да се охлади. 


Намажете дъното на тарта с песто от босилек. Наредете нарязани домати и моцарела. Поръсете с нарязан на ситно босилек и полейте със струйка зехтин. 
Вече имате великолепна лека вечеря:)!
 Да ви е сладко! Чаооо! 


1.09.2015 г.

Маслена торта с пандишпан и млечен крем



Честит септемвти!
 Най- хубавия месец от годината! Обичам го този месец, а в края му очаквам едно вълнуващо събитие, за него ще споделя когато се случи, а  до тогава има още много за готвене!:) Уцели ме право в сърцето тази рецепта, а се радвам, че на вкус уцели и Роби, щото него си го знаем какъв е! Да кажа, че е лесна-не е, да кажа, че е трудна- пак не е, трябва ви малко повече време и търпение! Със сигурност обаче е страхотна на вкус! 



Продукти:
за масления блат:
250 гр. брашно
110 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
щипка сол
1 ванилия
настърганата кора на 1 лимон
за пандишпановия блат:
2 яйца
2 с.л. брашно
2 с.л. захар
1 ванилия
за крема:
300 мл. прясно мляко
2 жълтъка
3 с.л. захар
35 гр. брашно
настъргана кора лимон
за сиропиране на пандишпановия блат:
100 мл. бяло мартини 



Първо си пригответе масленото тесто. В купа сложете брашното, яйцето, захарта, ванилията, лимоновата кора и щипка сол. Нарежете на парчета студеното краве масло и замесете меко тесто. Отначало сместа е на трохи, но постепено се хомогенизира и тестото става гладко. Загънете го в стреч фолио и оставете в хладилник за 30 мин. За пандишпановия блат разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете брашното и ванилията. Хомогенизирайте сместа. Застелете правоъгълна тавичка с хартия за печене и изпечете блата на 200 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 5-6 мин. Тук може да съкратите процедурата като просто си купите готов блат. Извадете готовия пандишпан от фурната и охладете. Напръскайте го с мартини или друг алкохол по ваше желание! 
Смесете всички продукти за крема, сложете на котлона и варете докато сместа се сгъсти. Охладете. 



От охладеното маслено тесто откъснете парче колкото средна по големина ябълка. Останалото разточете равномерно на набрашнена повърхност и с помощта на точилката прехвърлете в малка купа (моята е от ''Икея''). Не подмазвайте купата, тестото е достатъчно маслено и няма проблем при изваждането му. Оформете добре стените (виж снимката) , на дъното изсипете 2-3 с.л.крем и подредете нарязани парчета пандишпанов блат. Покрийте с крем и отново наредете от пандишпана. Изсипете отново крем, подравнете. Разточете отделеното парче маслено тесто. 


Пак с помощта на точилката го прехвърлете и покрийте крема. 
Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25-30 мин. Извадете от фурната, изчакайте 10 мин. и обърнете върху решетка. Посипете с пудра захар.  Не режете преди да се е охладил НАПЪЛНО! 



Да ви е сладко :)! Чаооо!