3.05.2016 г.

Солен спаначен кейк


Продукти:
200 гр. брашно 
300 гр. бланширан спанак
3 яйца
100 мл. прясно мляко
100 мл. слънчогледово олио
150 гр. сирене
1 пак. бакпулвер
щипка настъргана лимонова кора
щипка ситно нарязан джоджен
сол
чер пипер


В тиган сложете бланширания спанак, добавете 3-4 с.л. зехтин, щипка чер пипер и сол. Захлупете и задушете спанака докато се изпари водата (около 8-10 мни.). Отдръпнете от огъня и оставете да се охлади. В купа разбийте с телена бъркалка за няколко минути яйцата. Добавете на струйка олиото и прясното мляко. Смесете брашното с бакпулвера. Добавяйте го на порции към течната смес бъркайки с лъжица. Овкусете с щипка ситно нарязан джоджен и настъргана лимонова кора. Добавете охладения спанак и натрошеното сирене. Хомогенизирайте добре сместа. Застелете продълговата форма (вместимост 1 л.) с хартия за печене. Изсипете приготвената смес, подравнете и изпечете кейка на 180 гр. в предварително загрятята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете опечения кейк и охладете на решетка. 
Да ви е сладко :)! Чаооо!


12 коментара:

  1. Много апетитно предложение, а и изглежда лесно за изпълнение.Браво, супер е !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кари! Лесно е и вкусно, надявам се да ти хареса!:)

      Изтриване
  2. Отново прекрасна рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен е този солен кейк Ваня, а сладките ти десерти - сбричолатата и кексчетата са ненадминати.Ще използвам за направа твоите десерти с ябълки , прекрасни са.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Тъкмо се каня да пусна една сбричолата с ягоди и извара! Стана много вкъсна и се надявам да се хареса на читателите не блога! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Ау, Иве, това много хубаво! Много ми хареса наистина, благодаря ти за чудесната рецепта! Успехът и мигновеното изяждане са гарантирани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли! Наистина стана много вкусен, само леко безсолен, но се излапа бързо, бързо :)!

      Изтриване
  5. Чудесно предложение, и аз правя подобен кейк, подсещаш ме!

    ОтговорИзтриване
  6. Записвам си рецептата. Усещам, че ще ми стане много любима!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да е така, Ани! :)
      Да Ви е сладко!

      Изтриване