11.05.2016 г.

Какаово руло с маскарпоне крем


То голямо чудене  падна каква торта да  направя за рождения си  ден, като, че ли ще откривам нов континент! Срамота при толкова много рецепти!  От рано започнах да мисля,  шоколадова ли да бъде , орехова  ли (тази беше водещата ми мисъл), ванилова или Павлова (имам нова рецепта)! И като не можах да реша, а   времето ме подпря  врътнах едно руло да не е съвсем без хич  и кандисах! Няма да философствам как съм помъдряла с годините, как съм се разхубавила с килограмите или пък да се  хваля как  най-после съм открила щастието!  Ще  пожелая само здраве  за мен, децата, Роби и всиките ми близки! Бъдете здрави и вие! 
 Почерпката е това вкусно и много пухкаво руло с маскарпоне! 


Продукти:
за блата:
5 яйца
100 гр. захар
50 гр. брашно
20 гр. какао
1 ч.л.  канела 
1 ч.л. бакпулвер
настърганата кора на 1 лимон
за крема:
250 гр. маскарпоне
200 мл. течна сметана за разбиване 
40 гр. пудра захар

В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте на пяна. Смесете брашното, какаото и канелата. Добавете ги в разбитата смес. Ароматизирайте с лимоновата кора. Застелете голяма тава (ползвах тази на печката) с хартия за печене. Изсипете сместа, подравнете и изпечете блата в предварително загрята (200гр.) фурна с вентилатор за 5-6 мин. Извадете го,  и  веднага обърнете върху кърпа. Навийте на руло. Докато чакате рулото да се охлади, пригответе крема. 
В купа разбийте на сняг добре охладената сметана. В друга купа разбийте маскарпонето с пресятата пудра захар. Към него прибавете на порции сметаната като разбивате с миксер  докато хомогенизирате добре крема.
Развийте охладения блат, намажете с крем (оставете си няколко лъжици за измазвате на рулото)  и завийте отново на руло. Измажете рулото и украсете по ваш вкус. 
Да ви е сладко:)! Чаоо и хубава сряда!   



8 коментара:

  1. Ваня,
    да ти е честит Рожденният ден ! Много здраве и сбъднати желания ! Чудесно е рулото.И аз понякога чудейки се какво точно да спретна за някой празник залагам на лесни и изпитани рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. И тук да те поздравя за рождения ти ден, с пожелание за най-вече здраве и много усмивки!
    Чудесна и вкусна почерпка!
    Прегръдки и целувки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Бъди ми здрава, Иве! Много щастлива и обичана! Рулото е страхотно, супер свежо и красиво е с тези теменужки!

    ОтговорИзтриване
  4. :) Познати истории:))) Рулото е фантазия! Да си жива и здрава, Ив! Бъди все така щастлива, обичана и вдъхновена! Весел празник и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ив, да си жива и здрава, винаги с тази чаровна усмивка! Рулото е страхотно! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  6. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН,Ванюшка, да си жива и здрава и дните ти да са изпълнени с толкова свежест, красота, ЛЮБОВ и вкус също като това руло, с което ни черпиш!! Нека всички, които обичаш и те обичат също са живи и здрави и да се радват на теб и твоите творения!! :)
    Прегръдки, миличка и най, най- страхотни изживявания!!

    ОтговорИзтриване
  7. От сърце ви благодаря, дами за хубавите пожелания!
    Здрави и с късмет и вие!
    Прегръдка! Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  8. С голямо закъснение идвам, но се очаровах от ефектното, изчистено руло, със тази свежа, цветна украса.
    Ще ти поднеса и сърдечни пожелания да не стихва щастието ти никога, здравето да е устойчиво, килограмите да спрат своя ход, но пък красотата да идва от вътрешно озарената ти душа! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване