9.05.2017 г.

Кростата (маслен пай) с карамелизирани круши и меренг


Великолепен е малко да кажа, опитайте го за да разберете! 
Рецептата е сбор от идеи видяни тук и там (например тестото беше друго, крушите бяха ябълки, а меренга от една лимонова кростата с крем)  и  аз до последно не знаех какво ще се получи!  Роби каза, че съм надминала себе си (фръц) и това от него дето хич не обича сладкиши с круши!  


Продукти:
за тестото:
300 гр. брашно
2 жълтъка + едно цяло яйце
140 гр. краве масло
120 гр. захар
настърганата кор на един лимон
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер 

за карамелизираните круши:
2 -3 големи круши 
4 с.л. кафява захар
1 с.л. марсала или бяло вино

за меренга:
2 белтъка
140 гр. захар
щипка сол

Обелете и нарежете на малки парчета крушите. Сложете ги в тиган, поръсете с кафявата захар и полейте с 1 с.л. марсала. Може да ползвате и бяло вино вместо марсала. Гответе крушите докато се изпари течноста и захарта се карамелизира леко. Отстранете от котлона и охладете. 
В голяма купа пресейте брашното с щипка сол и бакпулвера. Добавете двата жълтъка и едно цяло яйце, захарта и нарязаното на парчета студено краве масло. Ароматизирайте с настърганата лимонова кора и ванилията и замесете тесто. В началото то е на трохи, но постепенно се хомогенизира и се работи лесно с него. Върху парче хартия за печене разточете тестото. Прехвърлете го в тавичка (моята беше правоъгълна, но може да ползвате кръгла (24 см.) или квадратна, изберете си вие. От тестото оформете висок борд (вижда се на снимката) , надупчете дъното с вилица и разстелете охладените круши. Разбийте белтъците за 2 -3 мин. с щипка сол след което добавете захарта и разбивайте до не много твърд сняг. 


Изсипете меренга върху крушите, разнесете го добре по цялата повърхност. Изпечете сладкиша на 170 гр. в предварително загрята статичка фурна  за около 30 мин. Изчакайте да се охлади малко и го прехвърлете заедно с хартията за печене на решетка до окончателното му охлаждане. 
Да знаете, че е чудесен и нека  ви е сладко :)! Чаооо! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар