21.06.2017 г.

Тиквички с кайма в доматен сос - Zucchine ripiene


Хубаво, прохладно, цветно и уханно лято, приятели! 
Рецептата ми за първия летен ден, макар, че при нас отдавна пече та се къса е свежа и каква друга да бъде освен много лятна! Тикветата са от личната ми градина в която освен един корен тиквички се мъдрят един с краставички, два с патладжан, един с люти камбенца и три с домати! Като прибавим  пет кокошки, три котета и майка им, едно куче, вече имате представа за земеделието и животновъдството у нас! Но да се върнем на рецептата, нищо сложно само много вкусно! 


Продукти:
4 малки тиквички
300 гр. кайма 
2 с.л. настърган пармезан
1 яйце
1 скилидка чесън
1 филия сух бял хляб
щипка магданоз 
щипка чер пипер
щипка настъргана лимонова кора
за доматения сос:
400 гр. смлени домати
100 мл. зеленчуков бульон
2 скилидки чесън
сол
зехтин 
пресен босилек


В купа сложете каймата, яйцето, пармезана, сол, магданоз, една пресована скилкдка чесън, овкусете с щипка чер пипер и щипка лимонова кора, надробете накиснатия и изцеден от водата хляб и омесете добре продуктите. Издълбайте тиквичките (аз имам един специален уред за тази цел) и ги напълнете с кайма. Ако ви остане от нея направете малки кюфтенца които може да сложите в доматения сос. Сложете напълнените тиквички в удобен съд. Залейте ги със смлените домати, зеленчуковия бульон, овкусете със сол и щипка наситнен босилек, захлупете ястието и гответе около 25-30 мин. Свалете съда от котлона и тогава подправете със зехтин и ситно нарязаните скилидки чесън. 
Поднесете ястието леко охладено! 
Да ви е сладко:)! Чаооо!  



6 коментара:

  1. Чудно вкусно, Ив!
    Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  2. Ваня,
    разсмя ме с твоето земеделие и животновъдство.И аз имам котки и куче, но градината е много по - голяма.Тази година засяхме доста тиквички с цел използване на повече цветове за ястия, супи, салати и пици.Чудесна идея за вкусно и лятно лесно , красиво и бързо ястие.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Ние сме двама в къщи и тези зеленчуци ни стигат, котетата ни идват в повече ама ще им намерим дом :)А иначе тикветата са много вкусни!Опитай ги!
      Поздрави! Прохладна вечер ти желая!

      Изтриване
  3. Завидях ти за стопанството, Иве:)

    ОтговорИзтриване