10.01.2018 г.

Парроцо, сладкиш с бадеми и царевично брашно - Parrozzo


Не, не е дзукото сладкиша който виждате! 
Това е  парроцо (parrozzo) и идва от област Абруцо в Италия!  От гр. Пескара. Там в 1920 год. сладкаря Луиджи Дамико решил и опитал  да направи сладък вариант на селския хляб pan rozzo, който се приготвял от царевично брашно,  кръгъл и оставал дълго време годен за ядене.   Сладкишът, който създал е с много яйца, царевично брашно, смлени, необелени бадеми и няколко капки горчива бадемова есенция. Покрит с разтопен черен шоколад и съвсем не било важно шоколада да е гладък, нали напомнял на хляба pan rozzo, а той като всеки хляб бил леко грапав отгоре.   Парроцо се прави по Коледа, но как е станал коледен сладкиш историята не казва.  Каквото и да се е случило все още има малка фабричка на наследниците на сладкаря носеща неговото име, а народа наоколо хапва сладко  парроцо не само по празници! Рецептата която ползвах е от тук!  


Продукти:
6 яйца
200 гр. захар
150 гр. смлени, необелени сурови бадеми 
150 гр. царевично брашно или царевичен грис
настъргана кора на един лимон
1 ванилия
няколко капки горчива бадемова есенци (задължително)
щипка сол
200 гр. натурален шоколад
50 гр. краве масло

Разделете белтъците от жълтъците. Последните разбийте на крем със захарта. Прибавете смлените бадеми и царевичното брашно. Ароматизирайте с настърганата лимонова кора, ванилията и есенцията с горчив бадем (има я в Лидъл). Прибавете на порции разбитите с щипка сол на сняг белтъци. Бъркайте внимателно от долу на горе за да не спадне сместа. Подмажете с краве масло кръгла форма (d. 20 sm.) и набрашнете. Изсипете сместа. Изпечете сладкиша на 160 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор (статична  180 гр.) за около 40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете парроцото от формата и охладете на решетка. На водна баня разтопете шоколада и кравето масло. Залейте сладкиша и изчакайте да  стегне  шоколада преди да го нережете! 
Наситен бадемов вкус с нотка лимонов аромат ще се разтопят в устата ви! 
Да ви е сладко и честита Ви нова 2018! Здраве и късмет ви желая от сърце! 
Чаоооо! :*  


4 коментара: