Не, не е дзукото сладкиша който виждате!
Това е парроцо (parrozzo) и идва от област Абруцо в Италия! От гр. Пескара. Там в 1920 год. сладкаря Луиджи Дамико решил и опитал да направи сладък вариант на селския хляб pan rozzo, който се приготвял от царевично брашно, кръгъл и оставал дълго време годен за ядене. Сладкишът, който създал е с много яйца, царевично брашно, смлени, необелени бадеми и няколко капки горчива бадемова есенция. Покрит с разтопен черен шоколад и съвсем не било важно шоколада да е гладък, нали напомнял на хляба pan rozzo, а той като всеки хляб бил леко грапав отгоре. Парроцо се прави по Коледа, но как е станал коледен сладкиш историята не казва. Каквото и да се е случило все още има малка фабричка на наследниците на сладкаря носеща неговото име, а народа наоколо хапва сладко парроцо не само по празници! Рецептата която ползвах е от тук!
Продукти:
6 яйца
200 гр. захар
150 гр. смлени, необелени сурови бадеми
150 гр. царевично брашно или царевичен грис
настъргана кора на един лимон
1 ванилия
няколко капки горчива бадемова есенци (задължително)
щипка сол
200 гр. натурален шоколад
50 гр. краве масло
Разделете белтъците от жълтъците. Последните разбийте на крем със захарта. Прибавете смлените бадеми и царевичното брашно. Ароматизирайте с настърганата лимонова кора, ванилията и есенцията с горчив бадем (има я в Лидъл). Прибавете на порции разбитите с щипка сол на сняг белтъци. Бъркайте внимателно от долу на горе за да не спадне сместа. Подмажете с краве масло кръгла форма (d. 20 sm.) и набрашнете. Изсипете сместа. Изпечете сладкиша на 160 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор (статична 180 гр.) за около 40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете парроцото от формата и охладете на решетка. На водна баня разтопете шоколада и кравето масло. Залейте сладкиша и изчакайте да стегне шоколада преди да го нережете!
Наситен бадемов вкус с нотка лимонов аромат ще се разтопят в устата ви!
Да ви е сладко и честита Ви нова 2018! Здраве и късмет ви желая от сърце!
Чаоооо! :*
Интересен сладкиш, Ивана!
ОтговорИзтриванеКак се получава общата форма на сладкиша?
ОтговорИзтриванеКак се получава облата форма на сладкиша?
ОтговорИзтриванеИзползвах кръгла огнеупорна купа с d. 20 см.
Изтриване