10.04.2018 г.

Какаов маслен пай с яйчен крем - Crostata al cacao e crema pasticcera


Продукти:
за тестото:
200 гр. брашно
40 гр. какао
2 малки яйца
110 гр. захар
120 гр. краве масло
 1 ч. л. бакпулвер
щипка сол

 за крема:
300 мл. прясно мляко 
2 цели яйца
 3 с.л. захар 
2 с.л. нишесте
 няколко капки лимонова есенция
и още:
3-4 блокчета натурален шоколад



Пресейте брашното, бакпулвера, какаото и щипка сол в купа. Изсипете захарта. Счупете яйцата. Ако нямате малки яйца сложете едно + един жълтък. Нарежете студеното краве масло на парчета. Замесете тесто.  Отначало то е много ронливо, но постепено се хомогенизира. Загънете тестото в найлон и приберете в хладилник за един час. Разточете охладеното тесто на набрашнена повърхност. Прехвърлете го в тавичка. Ако използвате кръгла да е 20 см. Оформете добре високия борд по стените на тавата.  Надупчете дъното с вилица. Застелете с хартия за печене и напълнете с нахут или боб. Така ще изпечете  чудесна маслена черупка за крема. 




Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25-30 мин. Извадете тавата от фурната, изчакайте 10 мин. и тогава отстранете хартията с нахута. Оставете тестената черупка да се охлади напълно преди да  пригответе крема. 




В малка тенджерка излейте млякото, добавете захарта, нишестето и целите яйца. Сложете на котлон и веднага започнете да бъркате енергично с телена бъркалка докато крема се сгъсти. От готовият крем излейте малко върху шоколадовите блокчета и разбъркайте докато се разтопят. Останалият крем ароматизирайте с няколко капки лимонова есенция и изсипете в тестената черупка. Подравнете. Шоколадовият крем сложете в шприц и направете няколко хоризонтални  линии. После прекарайте клечка за зъби по вертикал за да получите шарката. 


Украсете с ягодки или друг плод и поръсете с пудра захар. Изчакайте сладкиша да се охлади напълно преди да го разрежете. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 



3 коментара: