Продукти:
8 с.л. ориз
1 морков
1 стрък селъри (целина)
1 тиквичка
50 гр. грах
1 малка глава лук
1 малка червена пиперка
1 малка жълта пиперка
1 домат
50 гр. настърган пармезан
щипка черен пипер
сол
зехтин
за зеленчуковия бульон:
около литър вода
1 морков
1 глава лук
1 стрък селъри
сол
Почистете зеленчуците за бульона. Сложете ги в тенджера, посолете, налейте вода и сварете около 30 мин. В плитка, широка тенджера налейте 1 кафяна чашка зехтин. Запържете за кратко нарязана на ситно глава лук. Добавете всички останали зеленчуци предварително нарязани на малки парченца. Овкусете със сол, излейте една чашка от зеленчуковия бульон и захлупете съда. Гответе до омекване на зеленчуците. В друга тенджерка или голям тиган изсипете ориза. Запечете до леко покафеняване. Налейте 2-3 черпака от зеленчуковия бульон. Гответе до готовност на ориза т.е. около 15 мин. Ако е необходимо наливайте по малко от бульона. Няколко минути преди да свалите съда от огъня изсипете зеленчуците и довършете готвенето. Отдръпнете от котлона и поръсете с настъргания пармезан. Овкусете с щипка чер пипер. Разбъркайте ризотото и поднесете веднага.
Да ви е сладко :) ! Чаооо!
Прекрасна пролетна чиния :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!
ИзтриванеЕдно от любимите ни ризоти! :)