6.04.2018 г.

Картофена фокача - Focaccia di patate



Продукти:
за тестото:
300 гр. брашно
200 гр. сварени картофи
150 мл. вода
15 гр. мая от кубче
1 ч.л. мед
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин

и още:
иглички розмарин
малки домати-чери, пикадили, датерини
няколко скилидки чесън
щипка едра морска сол



Сварете картофите и ги смачкайте на гладко пюре. Оставете ги настрана да се охладят.  В купа пресейте брашното и солта. Разтворете маята в 150 мл. топла вода. Излейте я в купата, добавете меда, зехтина и картофеното пюре. Замесете меко тесто.  Доомесете с още малко брашно до меко, нелепнещо тесто. 


Сложете тестото обратно в купата, намажете го с няколко капки зехтин. Покрийте с найлон и кърпа и оставете на топло докато  удвои обема си. Когато е готово го извадете с леко намаслени ръце. Поставете го на хартия за печене и раздърпайте леко, ако е необходимо намаслете ръцете си отново. Може да направите само една фокача, а може да разделите тестото на две както направих аз и гарнирате отгоре както ви харесва. 
Аз сложих върху едната фокача половинки домати и скилидки чесън разрязан на две. Върху другата пресен розмарин и едра хималайска сол. 


Оформените и гарнирани фокачи сложете в подходящи тави. Оставете отново за 30 мин. тестото да си почине. Сложете купа вода във фурната. Загрейте на 250 гр. и изпечете фокачите за около 10 мин. Трябва да се изпекат бързо в противен случай изсъхват. Намажете готовите фокачи с малко зехтин и покрийте с кърпа.
Меки и много пухкави, да ви е сладко :)! Чаооо!


1 коментар:

  1. Много апетитна фокача. Преди малко изхвърлих останали ми няколко сварени картофа за друга цел. Да се бях сетила, можех да ги вложа в нещо подобно...

    ОтговорИзтриване