12.05.2018 г.

Сармички от лозови листа с кайма и ориз - Involtini di foglie di vite con carne e riso


Продукти:
30-35 гр. лозови листа
200 гр. кайма 
2 с.л. ориз
 1 глава лук
1 морков
1 с.л. доматено пюре
щипка пресен джоджен
щипка пресен магданоз
щипка черен пипер
 сол 
зехтин


Бланширайте лозовите листа във вряща подсолена вода за минута. Нарежете на много ситно една глава лук, настържете моркова. В тиган налейте 1 к.ч. зехтин. Сложете лука и моркова, запържете за 2-3 мин. Прибавете размитата с малко вода кайма, посолете, овкусете с щипка чер пипер. Запържете докато остане почти на мазнина. Добавете ориза, 2 кафяни чашки топла вода и 1 с.л. доматено пюре. Разбъркайте продуктите и гответе докато ориза поеме всичката вода. Около 10 мин. Отдръпнете съда от котлона,  овкусете със ситно нарязан джоджен и магданоз. Във всяко листо сложете по 1 ч.л. от така приготвената плънка и завийте на сармичка. Подредете сармичките в тавичка. Залейте ги с 1 к.ч. топла леко посолена вода. Полейте няколко с.л. зехтин. Изпечете ястието на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 20 мин. Поднесете с кисело мляко овкусено с чесън. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


7 коментара:

  1. Страхотни са, Ив - браво!
    Ако искаш вярвай, но днес / сутринта/ аз готвих същото!!!
    Поздравления за снимките!
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Боряна!
      Аз пък за първи път ги правя, но май зелевите ми харесват повече! :)
      Поздрави! Спорна седмица!

      Изтриване
  2. Любими! Благодаря!
    Теодора

    ОтговорИзтриване
  3. Не спираш да твориш в кухнята Ваня.Скоро правих постна мусака с лозови листа, които набрахме от лозите.А сармички правя редовно , особено през пролетта - с липови, с лозови листа, с манголд, с лобода.Много вкусни и красиви са.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  4. Добра вечер, Ив!
    Кога ще ни зарадваш пак с нова публикация?
    Това, че хората ни пишат коментари, не значи че не четат, не любопитстват.
    В Италия сте големи кулинари - хайде, зарадвай ни! Нямам търпение!
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  5. Много ги обичам, баче твоята рецепта има един сериозен минус - количеството:)

    ОтговорИзтриване