6.10.2018 г.

Древноримски хляб с гроздов сок - Pane al mosto di antica Roma




Хляб достоен за всяка трапеза, не само римска казва Драго Иванов в рецептата си! Бих добавила даже императорска, така ми  се  иска да вярвам, че Цезар, Нерон, Адриан  са закусвали, обядвали, вечеряли с такъв хляб! Аз бих го правила! И венче лаврово исках да му сложа за снимката, ама Роби така е орязал дръвчето, че клонките къси не мога да ги завия! А иначе с гордост може да го носи! Три години откак видях рецептата и я забравих! До вчера когато Роберто тръгна да купува вино и аз поръчах да ми донесе 1 л. пресен гроздов сок за да направя бисквитки. В разгара на гроздобера сме! Дойде си с дамаджана от 5 л.! А сега, де!   И тогава си  спомних за хляба на Драго
Древните римляни са  правели около двадесетина вида хляб - твърди сухари, печени питки, хляб със зехтин, специален хляб за топене във вино (Роби използва кантучи ), хляб от трици, че даже и хляб с който са хренели животните! Обичали са да смесват сладко и солено!  Хлябът от рецептата е леко сладък и много, ама много ароматен от подправките. Гроздовата шира му придава леко розов цвят и съжалявам, че снимките не миришат за да усетите какъв аромат се носеше из къщи и околностите!  



Продуктите и рецептата според Marcus Porcius Cato  maior описана в най-старото произведение в проза на латински език ''De agri cultura'' преди около 150 год.  преди нашата ера! Инфото е от блога на Драго ''Римската кухня''

Продукти:
500 гр. брашно
300 мл. гроздов сок
10 гр. мая от кубче  
2 с.л. анасонови семена 
1 ч.л. смлян кимион 
5 бр. дафинови листа
100 гр. свинска мас
50 гр. настърган пармезан 




Не знам какви сирена е имало в древен Рим, аз използвах пармезан, вие каквото си решите! 
Затоплете леко гроздовата шира и разтворете маята вътре. Пресейте брашното в купа, добавете всички подправки, дафиновия лист ситно скълцан, настъргания пармезан, излейте гроздовия сок и започнете да месите. Прибаявйте по-малко от свинската мас докато тестото поеме цялото количество. Сложете тестото в купа покрита с кърпа и оставете на топло докато удвои обема си. На набрашнена повърхност прехвърлете втасалото тесто. Премесете го съвсем леко и направете срезове по повърхността. Оставете още за около 30 мин. да си почине. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята статична фурна за около 30 мин. Охладете хляба на решетка! 
Да ви кажа ли как го хапнах аз?! С парченца аншоа, Роби с пармезан и прошуто, а на вас както ви е сладко:)! 
Чаоооо и се разходете вкусово из древен Рим! Заслужава си! 




10 коментара:

  1. Ееее Ванче, нямаш умора. Казвам си:няма всеки път да пиша щото ще се повтарям. Но и след тоя хляб не мога да мълча. Уникална си. От сърце ти благодаря за всички вкусни рецеппти. Бъди жива и здрава.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате!
      А аз се чудех къде се загуби :)!
      Поздрав с пожелание за хубава съботна вечер!

      Изтриване
  2. Много се радвам, че рецептата ти е харесала Ванче! А още повече се радвам, че си се престрашила да я опиташ. Дано си харесаш и друго от римската кухня. :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Драго!
      Хапнахме с удоволствие, Роберто даже повече от мен:)!
      Всичките ти рецепти ми харесват, обожавам ги аз древните, следващата ще е едни варени кюфтета!
      Поздрави! Хубава седмица!

      Изтриване
  3. Удоволствие е да се отбие човек тук. Приятно посрещнат в непринудена атмосфера и вкусно нагостен. Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги си добре дошла, Кате!
      Каквото има ще хапнем :)! Благодаря ти! <3
      Прегръдка и спорна седмица, мила!

      Изтриване
  4. Ваня,
    страхотна сезонна рецепта.А ширата е много вкусна.Ние запечатваме пресен гроздов сок при ниска температура и е като пресен когато го консумираме.Така,че скоро имахме много шира, ще се възползвам от рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      И аз си прибрах във фризера няколко шишета! :)
      Поздрави! Спорна седмица!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Да, и аз така казах, като видях рецептата за пръв път!

      Изтриване