10.11.2018 г.

Ябълков маслен пай с бадемов крем франжипан - Crostata con crema frangipane e mele


Тю, да му се не знае, сладкиша на сладкишите стана този пай! Тестото вълшебно, крема омагьосващ, ябълката си я знаем греховно вкусна, какво повече! Роберто още не го е опитал, легна да дремне следобедно, докато аз снимам, че да не го мисли, каза!  Кой ли му вярва, направо му се спеше! Както и да е, пишете рецептата, не е за изпускане! 


Продукти:
за масленото тесто:
240 гр. брашно
110 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
щипка сол
 1 ч.л. равна бакпулвер
 настъргана лимонова кора
 1 пак. ванилова захар 
за бадемовия крем наречен още франжипан:
2 яйца
 150 гр. смлени, обелени, сурови бадеми
30 гр. брашно
100 гр. захар
120 гр. краве масло 
и още:
няколко ябълки, червени, жълти, зелени 
1 с.л. кафява захар 



В купа пресейте брашното с щипка сол и бакпулвера. Добавете яйцето, захарта и нарязаното на парчета студено краве масло. Ароматизирайте с ваниловата захар и настърганата лимонова кора. Започнете да месите докато продуктите се хомогенизират добре. Огънете тестото в парче найлон и приберете в хладилник за 30 мин. 


Смелете бадемите с 1 с.л. захар в блендер. Омекналото много добре краве масло сложете в купа заедно със захарта. Започнете да разбивате с миксер докато получите гладък крем. Добавете първо едното яйце разбивайки и когато се хомогенизира добре прибавете второто. Смесете бадемовото брашно и обикновеното. Прибавете на порции в масления крем. Искам да ви кажа, че дозата за крема е много за формата на кростата която направих. Затова спокойно може да намалите продуктите наполовина. 


Извадете охладеното тесто и го разточете на набрашнена повърхност. Прехвърлете в тавичка ( ако нямате продълговата, ползвайте кръгла 22см) като оформите висок борд. Надупчете дъното с вилица и излипете от крема. Нарежете с ренде ябълките на тънки резени. Подредете ги върху крема. Поръсете с кафява захар. Изпечете пая на 180 гр. в предварително загрята статична фурна за около 35-40 мин. Изчакайте да се охлади преди да го нарежете! 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 


6 коментара:

  1. Съгласна съм Ванче. А когато си намеря такава формичка аз ще го направя. Изглежда мноооого апетитно.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Може да го направиш и в кръгла форма 22 см. :)
      Поздрави и спорна седмица, мила!

      Изтриване
  2. Ваня,
    отдавна съм хвърлила око на тази твоя тавичка.Какви са размерите и ? Всичко каквото направиш в нея изглежда страхотно.Искам да потърся тук подобна със същия размер.Мисля, че е идеална за подобни печива.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, любима тавичка ми беше още преди да я купя :) Размерите са 11/35 см.
      Поздрави и хубава събота!

      Изтриване