16.11.2019 г.

Тарали, пулийски гевречета - Taralli pugliesi


Ако сте от хората на които все им се хрупа нещо тези италиански гевречета  ще ви харесат много. Правят се в цяла южна Италия, но са признати за специалитет на област Пулия! Хрупкави и с много пръхкава вътрешност, може да  ги направите според вашия вкус с най-различни подправки. Розмарин , салвия, черен пипер, пеперончино, сухи домати, лук и чесън са само малка част от вариантите. Избрах розмарина, защото с него ми харесват най-много! 


Продукти за около 60 бр.:
350 гр. брашно
100 мл. зехтин
100 мл. сухо бяло вино
1 ч.л. сол
клонче розмарин 


В купа пресейте брашното със солта. Излейте бялото вино и зехтина. Накълцайте на много ситно игличките на клонче розмарин. Ако нямате пресен може да сложите щедра щипка сух. Замесете меко тесто. Оставете го за 10 мин. да се отпусне,  тестото е меко и  се разботи изкючително добре с него. От тестото късайте по-малки от орех парчета. Напарвете ги на фитили с дължина около 8-10 см. Завийте на кравайче фитилите като леко притиснете краищата им. В тенджера налейте около 2 л. вода. Щом кипне на порции по 10-15 бр. пуснете гевречетата. Излязат ли на повърхноста ги оберете с решетъчна лъжица. Сложете ги на кърпа за да поизсъхнат десетина минути. 
Загрейте фурната на 190 гр. Изпечете таралите за 20 мин. до приятен загар. Извадете ги на решетка. Ще ги съхраните хрупкави в добре затварящ се стъклен буркан.
Да ви е сладко хрупането :)! Чаоооо! 



10 коментара:

  1. Прекрасни! Особено тези навързаните! Поздравления, Ваня, за поредната вкусна красота! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, дано не забравя да ги направя! Много ме изкушават, а освен това досега съм пробвала само купени. И така хубаво си ги нанизала... Поздрави, Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам да ги направиш🙂!
      Благодаря, Кате!Прегръдка!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Ама никак не е вярно, :) не са толкова твърди като чабатата например! :)
      Веси, благдаря ти за всички хубави коментари които си ми написала и в другите постове!
      Поздрави! Хубава събота и неделя!

      Изтриване
  4. Аз ги направи и даже вече ги изядох...и съм с коронки
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване