31.07.2020 г.

Летни сарми и чушки



Летни защото зелката е прясна,  чушките от градината, а аз по ги обичам през лятото! 

Продукти за две чушки и две сарми:
2 бр. зелеви листа
2 чушки
350 гр. телешка кайма
100 гр. смлени домати
2 с.л. ориз
кимион
черен пипер
магданоз
1 глава лук
сол
зехтин
1-2 с.л. бяло вино
за застройката:
1 жълтък
200 гр. кисело мляко
2-3 с.л. оризово брашно (може и бяло)



В тенджерка с подсолена и подкиселена с 1 с.л. оцет вода сварете зелевите листа. Нарежете лука на ситно и го запържете за кратко в загрят зехтин. Добавете каймата, пържете докато смени цвета си и полейте с 2-3 с.л. бяло вино. Изсипете смлените домати, овкусете с черен пипер, кимион и магданоз, добавете ориза. Налейте 1 к.ч. топла вода и гответе докато каймата остане на мазнина и ориза е почти готов.  


Почистете чушките от семената. Надупчете ги на няколко места с вилица и посолете отвътре. Напълнете с каймяната плънка. Отвора запечатайте с малко брашно.  В рецептата ползвам оризово брашно, затова може да се консумира и от хора с непоносимост към глутен. В средата на всеки зелев лист сложете по 1 с.л. плънка и завийте на сарма. Наредете чушките и сармите в тенджера. Покрийте с  топла  подсолена вода  около 2 пръста над нивото на зеленчуците. Пуснете по желание 3-4 малки доматчета. Налейте и струйка зехтин. Притиснете чушките и сармите с една по тежка порцеланова чиния, захлупете и гответе ястието около 1 час. Разбийте жълтъка, брашното и киселото мляко с телена бъркалка. Отлейте в застройката от врящия сос, темперирайте и върнете в тенджерата. Остава само соса да бъкне и ястието е готово. 
Да ви е сладко! :) 



Няма коментари:

Публикуване на коментар