21.07.2014 г.

Картофени кюфтета с моркови на фурна


Всъщност бяха пържени в рецептата, ако не се страхувате от пържено направете ги така! Аз избрах печенето и малко промених  панировката, но станаха вкусни  и най-вече здравословни! 


Продукти:
3 средни по големина картофи
1 морков
1 яйце
бучка краве сирене
сол
чер пипер
 За панировката:
1 яйце
150 гр. галета
2 скилидки чесън 
1 връзка магданоз
сол 
зехтин

Обелете, нарежете на кубчета и сварете картофите в подсолена вода.Прецедете ги и пасирайте. Объркайте картофеното пюре със ситно настъргания морков, яйцето, натрошеното сирене и черния пипер. Оставете сместа 20 мин. за да се обикне със съставките. 
В купа  сложете галетата, добавете ситно нарязания магданоз, пресованите скилидки чесън , сол и налейте зехтин бъркайки докато сместа се овлажни добре. 
Разбийте яйцето. От картофената смес вземете с ръка колкото за средно голямо кюфте. Топнете в разбитото яйце и оваляйте в галетата. Наредете кюфтетата в обилно намаслена тавичка, полейте всяко с тънка струйка зехтин и изпечете на 190 гр. до приятен загар. 
Поднесете ги топли със салатка по желание! 
Да ви е сладко:)...от мен чаооо и хубава вечер!





12 коментара:

  1. Много вкусни изглеждат. И интересен начин на правене. Панировката особено ми хареса.
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илиана! Със същата смес може да запечеш домати, патладжан, тиквички, чушки ..... нямам такава рецепта в блога, а това правя редовно през лятото :)!
      Хубав вторник! С поздрав!

      Изтриване
  2. Ох, така да ми заприличаха на картофените кюфтета на мама, че ми залипсваха. Страшна изкусителка си, Ив, а и с новото фото съвсем ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Красиви снимки правиш, Ив! Ставаш все по-добра. А на кулинарните ти умения, бих могла само да се възхитя! Кюфтенцата са невероятни. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за похвалата, далече съм още от хубавите снимки, но малко по-малко напредвам :)!
      А кюфтенцата бяха наистина много вкусни!

      Изтриване
    2. Чудесни кюфтета, у дома са на почит и тези с кайма, и картофените. Добавката на морков ми харесва, а панировката е много интересна. Много симпатично ми прозвуча това с "обичането" между сместта и подправките:))

      Изтриване
  4. Много симпатични кюфтета. Вещо ми зачезна коментара. Идеята за морковите и панировката ми хареса. И много симпатично ми прозвуча "обикването" на сместта с подправките!

    ОтговорИзтриване
  5. С тази добавка от чесън към панировката наистина ще стане още по-вкусно. Интересна съставка е и моркова.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Чак да се страхувам от пърженото - не, ама такава миризма се носи после, че... А и друго си е печеничкото. И мен ме впечатли обвивката им, Ванче, ще ти използвам идеята за следващите картофени кюфтенца!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  7. И на мен много ми допадна идеята и съставките, Ивана, чудесна рецепта! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много ми харесват тези печени картофени кюфтенца, Ивана! Коричката им е изкушаваща :)
    Харесвам и още доста предложения в блога ти, ще надниквам тук с удоволствие!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване