Най-после им се наканих и аз на кантучите...историята им тръгва от гр. Прато обл. Тоскана в Италия и заедно с тирамису са най-познатите италиански сладкиши по света. Не много сладки хрупкави сухи бишкоти с бадеми-това са кантучите! Обикновено се хрупат като се потапят в сладкото ликьорно Vin Santo!
Роберто има един приятел Джузепе, кръстен на дядо си, та въпросния дядо веднъж от бишкота на бишкота изпил литър вино. Когато жена му направила забележка, че е изпил толкова вино той възутено отговорил, че бишкотите са виновни и той не носи отговорност за това :)!
Рецептата е от тук!
Продукти:
400 гр. брашно
3 големи яйца
100 гр. захар
100 гр. сурови необелени бадеми
1/2 пак. бакпулвер
В купа смесете брашното и бакпулвера.Добавете яйцата, захарта, бадемите и щипка сол. Замесете меко тесто. Ако тестото се меси трудно добавете 2-3 с.л. прясно мляко.
Готовото тесто разделете на две и от всяка част оформете дълга франзела. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до златист загар. Извадете франзелите от фурната и ги нарежете под наклон на малки около 2 см. филийки. Наредете ги в тава и сложете отново във фурната за 15-20 мин. Съхранявайте кантучите добре в затворен буркан за да останат за дълго време хрупкави!
Да ви е сладко с чаша вино, а кой ще изяде кантучите вие или виното - решете сами :)!
Чаооо! Хубави събота и неделя!
Хей Ив ... прекрасни кантучита! Непременно ще ги пробвам да знаеш :) Много са ти красиви снимките!
ОтговорИзтриванеХубави събота и неделя и за теб мила!
Сега да можех да си взема едничка... Мисля, че няма да е по-зле и с топло мляко, например. ;) Ама хайде, може и с ликьорното нещо, но максимум 1-2 глътки. :)
ОтговорИзтриванеВанче, чудесни са! И как са се зачервили, и какви хубави снимки си им направила! Ама досега мислех, че се казват кантучини, явно съм в грешка...
Поздрави!
Много са хубави тези кантучи. Когато бях в Италия си хапнах от тях. И аз като тебе, Гери ги предпочитах с прясно мляко :), че да не стане като дядото :) и да свърши виното :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и целувки за майсторката!
Чудесни са, Ивче!
ОтговорИзтриванеИ без нищо бих си ги хрупала :)
Поздрави и хубав ден!
Прекрасно изглеждат, Ив! Много хубави снимки и представяне на кантучите- ще ги пробвам!
ОтговорИзтриванеПрекрасна събота!
Ами интересно ми е да пробвам винцето с кантучини, така, че и двете за мен, моля, пък и събота вечер е все пак:))) Снимките ти са вълшебни, Ив, знаеш, обожавам италианските ти рецепти! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеПрекрасни хрупкави кантучи! Много ми харесват, обожавам тези сухари. Твоите са великолепни!
ОтговорИзтриванеЛелеее, тези са само за мен, Ивана! Изглеждат страхотно!
ОтговорИзтриванеОбожавам хрупкави бисквити с големи ядки. Бих си ги топвала в какво ли не - и във вино, и в ликьор (черешов, ама) и в топло мляко. Ех, ще ме накараш ти днес да си сменя сладкиша с тях!
Благодаря ти за рецептата, мила! Топла прегръдка ти пращам!
Ивана, така сладко и вкусно си разказала и представила тази вкусотия...Човек и да не е гладен, ще огладнее. А с виното сигурно са неповторими тези кантучи. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Прекрасни кантучини,Ваня!Най-много прилягат да се усмихват от твоя блог!С пожелание за щастливи есенни дни!
ОтговорИзтриванеС благодарност за милите ви коментари и отделено време, момичета!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и спорна седмица!
Доверявам се както винаги на рецептата. Това е едно от нещата които ще направя за Коледа. Запланувала съм още. Засега съм направила два вида сладки.Ще видим, да не ме напусне музата. Запасила съм се с индустриално количество масло. Ха-ха! Яна
ОтговорИзтриванеЗдравей, Яна!
ИзтриванеМоже да увеличиш малко захарта моята дъщеря каза,че не били сладки,но на нас са ни добре!Приятно скадкоправене и весели коледни празници!
Привет! Аз също не обичам много сладко и в повечето рецепти намалявам количеството на захарта. Така, че ще спазя рецептата ти. Ще направя и мини щолените, миналата година ги правих и много ми харесаха. Хубави празници и всякакви прекрасности пожелавам!Яна
ИзтриванеСигурно ще пиша пак някъде под някоя рецепета, но засега дотук!