23.01.2016 г.

Полента с кюфтенца


Продукти за 4 порции:
за полентата:
1 л. вода
8 с. л. царевично брашно(фино)
1 с.л. бяло брашно
1 ч.л. сол
за кюфтенцата:
300 гр. телешка кайма
1 филия сух бял хляб
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1 яйце
щипка нарязан магданоз
щипка чер пипер
щипка чубрица
20 гр. настърган пармезан
щипка настъргана лимонова кора
за соса:
400 гр. смлени домати (консерва)
200 мл. вода
1 лук шалот
1 морков
1 стрък селари
зехтин, сол



Сложете каймата в купа и добавете всички останали продукти. Филията сух хляб накиснете в малко вода и я натрошете. Ако си мислите, че няма да ви харесат пармезана и лимоновата кора не го слагайте. Омесете каймата и направете малки кюфтенца. Посипете ги с брашно и оваляйте. В плитка тенджера или удобен за вас съд налейте 1 к.ч. зехтин. Сложете в нея настъргания морков, нарязаните на ситно лук и селъри и запържете за 5-6 мин. Прибавете кюфтенцата, позапържете и тях за кратко (3-4 мин.),  налейте смлените домати  и 200 мл. топла вода. Посолете соса, захлупете съда и оставете ястието да се готви поне 40 мин. 



В тенджера налейте литър  студена вода. Сложете 8 с.л. царевично брашно и една бяло. Поставете тенджерата на котлон (умерен), след 5 мин. започнете да бъркате полентата докато започне да се отделя от стените на съда. Ще ви трябват около 30-35 мин. Готовата полента изсипете в купа ( вместимост около литър, литър и половина). Оставете си от полентата малко настрана. Направете кладенче като внимавате полентата да е еднакво разстелена по стените на съда. В него изсипете от кюфтенцата и няколко лъжици сос. Затворете отвора с отделената полента. Подравнете и оставете настрана да се охлади. При поднасяне полейте всяко парче със затопления останал сос. 
Да ви е сладко :)! Чаооо и хубава съботна вечер! 


10 коментара:

  1. Брех, брех.Много добре изглежда. А дали италианската полента е по-хубава от нашата? Щото пастата със сигурност е по-добра, както и тестото за пица.Отдавам го на зърното. Хубава неделя, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  2. Качемак с кюфтета,н4 поднесен страхотно. Ум да ти зайде- не се бях сещал. Браво

    ОтговорИзтриване
  3. Ив,ама така красиво си го поднесла ,че може да изкуши и светец! Прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  4. Ау! Какъв италиански разкош! Невероятна си, Ив!

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусно! И нова идея за поднасянето на качамака.
    Прегръдка, Ив!

    ОтговорИзтриване
  6. Мъжът ми обожава качамак, Ивче, но аз нещо не се престрашавам:) Този обаче ще го направя, изглежда разкошно!

    ОтговорИзтриване
  7. Момичета, много е вкусна полентата, напарвете и да ви е сладко!
    Благодаря ви от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ваня,
    много интересно поднесена полента.Това е полента за мъже, които без месо не могат.Чудесно ястие се е получило.Преди години и в България се е консумирало много полента.А италианците са големи любители на полентата , нали ?
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели италианците наистина обожават полента! Поне аз не знам някой да не я харесва! Имат и празници на полентата, все се каня да пиша за тях, някой ден ще го направя :)!
      Поздрави! Хубав четвъртък!

      Изтриване