10.09.2016 г.

Руло и кюфтенца на пара с пилешка кайма и манголд


Ако някой не знае що е то манголд  и от къде цъфна на трапезата на българина може да прочете кратко инфо тук! В Италия се нарича bietola и  е един от предпочитаните листни зеленчуци, бих казала даже повече от спанака. Ястията са най-разнообразни и много вкусни. Миналата есен си насях две редички за проба.  Пролетта ми донесе достатъчна реколта за салати - задушени и варени,  подправени съз зехтин и няколко капки лимонов сок. Предлагам ви две ястия с манголд, рецептите са от сп. ''Subito pronto''!  Снимките ми са от пролетта, но манголд има целогодишно в големите вериги магазини, така, че ако решите опитайте това вкусно и здравословно руло! 


Продукти:
400 гр. пилешка кайма
8-10 бр. големи листа манголд
100 гр. варена шунка (на кубчета)
1 яйце
80 гр. настърган пармезан
кората на един лимон
щипка чер пипер
сол
зехтин

В кипяща подсолена вода бланширайте за 2-3 мин. манголда. Извадете листата от водата и охладете. В купа сложете каймата, добавете 1 яйце, настъргания пармезан, кубчетата шунка, овкусете с лимонова кора, чер пипер и сол.  Подредете  листата манголд на голямо леко намаслено парче хартия за печене. Отгоре разстелете каймата. Завийте на руло с хартията.  Прехвърлете рулото на решетката на тенджерата за готвене  на пара. В нея налейте чашка вода. Задушете  рулото за 60 мин. 
Охладете готовото руло, махнете хартията, нарежете на парчета и поднесете с гарнирура по ваш вкус. По същия начин може да приготвите кюфтенца. Те пък бяха много вкусни с млечно-чеснов сос. 
Да ви е сладко :)! Чаооо!  




2 коментара:

  1. Ваня,
    имаме от няколко години засят манголд в градината.Правим с него различни неща - салати, смутита, сарми, супи и дори баници.Много е вкусен и полезен този листен зеленчук.Веднъж като се засее в градината цяла година можеш да береш, на следващата година се саморазсява.И сега имам манголд с много големи листа, а твоята рецепта ще опитам да направя.За сега подобно руло не съм правила.Ако манголдът е засят някъде на завет и през зимата могат да се барат листата му.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здавей, Ели!
      Извини ме за късния отговор, но имах проблем с компа!
      Даде ми идея за сарми :), благодаря ти!
      Поздрави! Хубава сряда!

      Изтриване