30.09.2016 г.

Ябълков пай


Рецептата е от тук, но оформлението си е мое! 
Продукти:
за тестото:
150 гр. брашно
150 бр. смлени сурови бадеми
100 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
за пълнежа:
3 ябълки
сока на половин лимон
1 ч.л. канела
50 гр. захар 
50 гр. галета 
2 с.л. ром 



Смелете бадемите. Сложете ги в купа заедно с брашното, бакпулвера, захарта, едно яйце и нарязаното на малки парчета студено краве масло. Замесете меко тесто. Огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. 
Обелете и нарежете ябълките на тънки резени. Сложете ги в купа, полейте с лимоновия сок и рома и добавете канелата, захарта и галетата. Объркайте всичко добре. 
Застелете тавичка (20 см.) с намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Отделете си  от тестото малко за покриването и  фигурките на пая, а останалото разточете на набрашнена повърхност. 



С помощта на точилка прехвърлете разточения лист в тавата като оставите висок борд. Надупчете дъното с вилица и подредете резените ябълки. Подравнете ги добре. 
От отделеното тесто разточете лист (оставете си за украса малко тесто) и пак с помощта на точилка го прехвърлете върху ябълките. В тази рецепта може да погледнете как става прехвърлянето. Изрежете си от тесто малки фигурки ябълка, листенца и украсете пая. В долната част на ябълката изрежете  на кръст малък отвор (вгледайте се внимателно в снимката на неизпечения пай и ще го откриете). 
Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин. Оставете го да се охлади и стегне в тавичката преди да го извадите и поръсите с пудра захар. 
Да ви е сладко :)! Чаоо!  





5 коментара:

  1. Ваня,
    твоите ябълкови пайове са достойни за кралски трапези.Имаме тази година много ябълки и правихме вече ябълков оцет, но и този пай няма да пропуснем да направим.Много красиво оформление.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Поздрави и хубави събота и неделя!

      Изтриване
    2. Che delizia, ottima ricetta, domani la condivido nella mia fbpage, ciao

      Изтриване
  2. Хе, колко прилича този пай на един мой, правен преди години, направо все едно него си снимала, а рецептата ми си отлежава нейде и снимката, и не съм ги пуснала...

    ОтговорИзтриване