3.11.2022 г.

Хляб Тиква


От миналата година датира желанието ми да направя този хляб!
 Освен, че се прави лесно, нещо което не мислех е красив във всичките си варианти, а в нета има много такива!  



Продукти:
200 гр. бяло брашно с протеин 11%
100 гр. бяла спелта
100 гр. семола римачината
100 гр. брашно с протеин 12%
110 гр. квас лиевито мадре
340 мл. вода
10 гр. сол 



Смесете в купа всички брашна и налете водата. С ръце намачкайте докато брашната се навлажнят добре. Покрийте купата с кърпа и оставете така за 1 час.  Аз не меся на ръка, ползвам хлебопекарна. Прехвърлете тестото в хлебопекарната, добавете кваса и пуснете програмата за месене и втасване. За моята хлебопекарна това е 1.30 ч. Засякла съм, че ми трябват само първите 30 мин. за месенето. Някъде по средата на месенето добавете солта. Измесеното тесто прехвърлете в купа и покрийте с капак. Оставете го за почивка от 30 мин. 


След изтичането им разтегнете тестото, и оставете отново за почивка от около 30 мин. Повторете още веднъж тази процедута. След последната почивка навлажнете плота и разтегнете тестото като за баница. Съберете го и оформете на топка. Оставете в купата докато се удвои на около 60-70% от първоначалния си обем. В зависимост от температурата в стаята това може да стане за 5-6-7 часа.  Втасалото тесто оформете отново и поставете в кръгъл панер покрит с кърпа и набрашнен с оризово или друго безглутеново брашно. 


Приберете панера в хладилник за окончателно втасване. Това може да отнеме 12-14 часа.Загрейте фурната на 250 гр. заедно със съда в който ще печете хляба. Извадете панера от хладилника.  Прехвърлете парчета от кухненски канап през него след което обърнете върху хартия за печене. Завържете краищата на канапа и украсете хляба по ваш си вкус. Извадете загрятия съд от фурната (аз ползвам чугунена тенджера) и прехвърлете оформения хляб с хартията. Захлупете и върнете във фурната. Печете на 250 гр. в първите 25 мин. след което намалете градусите на 200, махнете капака и продължете печенето за още 20 мин. 
Извадете изпечения хляб, отстранете канапа и охладете добре преди на нарежите. 
да ви е сладко! :) 




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар