6.11.2022 г.

Галет с тиквички, моцарела и горгонзола


Рецептата не е много за сезона, защото за тиквички мислим през пролетта и лятото, но с това пообъркано време и температури все още летни вчера откъснах от градината 3 малки тиквета и няколко цвята! Чуденката какво да ги правя беше кратка, нали си имам винаги остатъчен квас, а и отдавна си мислех за солен галет! 
 

Продукти:
200 гр. бяло брашно
50 гр. семола римачината
90 гр. остатъчен квас лиевито мадре
1 ч.л. равна сол
щипка захар
12-14 с.л. студена вода
50 мл. зехтин
и още:
80 гр. рикота
1 моцарела 125 гр.
50 гр. горгонзола 
2-3 тънки резана шунка 
щипка черен пипер
щипка индийско орехче 
1 яйце
сусам и мак за поръсване на галета 


В купата на планетария изсипете брашното и семолата, добавете накъсания квас, захарта, водата, зехтина, солта и захарта. Измесете продуктите до гладко тесто. Покрийте купата с тестото с кърпа и оставете за 20-30 мин. да си почине и отпусне. Нарежете тиквичките на тънки ленти. Посолете и изчакайте 10 мин. да поомекнат. Напревете рулца като върху всяка лента сложите от шунката. В купа изсипете рикотата, добавете яйцето, овкусете с щипка черен пипер и щипка настъргано индийско орехче. Хомогенизирайте продуктите. 


На парче хартия за печене разточете отпусналото се тесто на голям кръг, надупчете го с вилица и изсипете рикотата. Разстелете я като оставите 2 см. борд за прегъване. Наредете рулцата тиквички, сложете от накъсания тиквен цвят и тук-там парчета горгонзола! 


 Прегънете навътре краищата на разточения лист на дипли! Намажете борда с прясно мляко и поръсете със семена. Изпечете галета на 190 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор до приятен загар! Пет минути преди да извадите тавата от фурната сложете върху галета накъсаната моцарела! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 

Непоискан съвет:
Към тестото добавете щедра щипка бакпулвер, а галета хапнете леко топъл! :) 



 


1 коментар: