Когато видях публикацията на Мими от ''На гости в моята кухня ''си казах : само да се прибера в България ще направя и аз като нея .....знаех и какво ще поискам да ми наготви мама - нещо от нейния край и любимо в детството ми! И ще бъде първият ми пост след като се завърна в Италия !
Мама е родена и израсла в с. Рогозен - Врачанско . Седемнадесетгодишна пристига в Габрово да търси работа , омъжва се там ,раждаме се аз и сестра ми и така къде трудно ,къде по-леко преминава част от живота и ! В по ново време пък събра смелост и кураж (не ,че са и липсвали някога ) и замина за Гърция ! 10 трудни години ! Сега си е в Габрово , живее нелекия живот на пенсионерка ,но не се предава ....Тя е от тези жени които могат всичко - готви ,прави трушии и вари сладка и мармалади , плете на една и две куки , шие гоблени , шие си дрехи .....освен всичко това е и хубавица :)...беше много хубава на млади години ,остана си така и сега на 73 .....Искам да и пожелая още много години живот и здраве .....
Обичам те , мамо :* !
Саламур и каша с пиле са две рецепти от нейния край ,които тя сготви ,а аз снимах и докато щраках отгоре и отдолу ,отляво и дясно тя се забавлява много!
Саламур с пиле
Продукти:
1 пиле
4-5 червени и зелени печени пиперки
3 глави чесън
1 връзка магданоз
олио
сол
Измийте и нарежете пилето на порции . В голяма тенджера налейте около 2 л. вода . Сложете месото , посолете и варете пилето до готовност . Извадете го от тенджерата ,обезкостете го и отделете бялото месо настрана . Опечете и обелете чушките . Накъсайте ги на ивици (или както казват по-модерно на жулиени. Отлейте половината от булюна и го оставете настрана . В другата половина върнете обезкостеното месо , добавете чушките и кипнете всичко около 5 мин. В хаванче сукайте обелените скилидки чесън . Тук искам да кажа ,че ей това чукало от снимките (мама му казва клъчник ) е направено от нейния дядо и е на почетната възраст от 60 год!
Свалете тенджерата със саламура от котлона ,изчакайте около 5-6 мин. и тогава добавете счукания чесън ( за да не се попари и загуби вкуса си ) и накъсания на едро магданоз. Много ,много ароматна супа!
Да ви е сладко!
Спомняте си ,че отделихме бялото месо на пилето и половината бульон ...ето и какво сготви мама от тях :
Каша от препечено брашно с пиле
Продукти :
свареното бяло месо на 1 бр. пиле
4-5 с.л. брашно
малко повече от половин литър пилешки бульон
олио
1 с.л. червен пипер
сол
В дълбок тиган налейте чашка олио . Оставете да се загрее и изсипете брашното . Бъркайте докато брашното покафенее . Сложете червения пипер и веднага излейте бульона , добавете накъсаното пилешко месо и бъркайте докато сместа се сгъсти .
Изсипете кашата в голяма чиния и поднесете веднага .
Още си спомням вкуса и...! Чудесна и много вкусна !
Да ви е сладко!
А от мен чаооооо и до следващата публикация .....хубава неделя и успешна нова седмица! Прегръдки от сърце :* !
И аз си спомням вкуса на тази каша.На мен ми я правеше баба,която Беше от Косталево- Врачанско.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата.Баба отдавна не е сред живите,но така ще се докосна до детските си спомени.Тук в Пловдив не правят много от гозбите които са характерни за Северна България.
Хубава неделя и на теб,Ивана!
Ваня,ястията са страхотни!Специални поздрави на майка ти!
ОтговорИзтриванеЖелая й здраве и дълголетие!
Пилешката каша с препечено брашно е много вкусна!Усетих аромата й!
Прегръдки и хубава неделна вечер!
ЕЕЕ..Ванче разнежи ме с тази публикация мила! Майките са най святото нещо на този свят и когато се говори за тях винаги настръхвам ,не знам защо.Може би защото и моята е далече и не я виждам често.
ОтговорИзтриванеМамините гозби си са най сладки в нашият край викат-Седни седни и си похапни мамина вкусна манджица!
Та и твоите манджици са такива, сигурна съм!
Роби да не го обезкости като се върна?:))))))))))))))))))
Силно те прегръщам приятелче!
При мама е най-хубаво. И аз се чувствам по същия начин, когато сме заедно :)
ОтговорИзтриванеА кашата от пиле ми навява спомени от детството. Един прекрасен вкус. Благодаря, че ми припомни!
Никога не съм я правила, но баба ми я приготвяше много вкусна.
Мисля, че вече е време и аз да пробвам.
Еха, Ванче, добре си се завърнала! По-вкусна от мамината манджа няма, а твоята явно е изключителен кулинар! Да ти е жива и здрава!
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала нито едно от двете предложения, но изглеждат доста вкусно и подходящо за дъждовен ден като днешния! Прегръдки!
Ив, радвам се, че отново си сред нас! Чудесно начало след дългото отсъствие! Невероятно мил пост, с който успя да ми въздействаш емоционално! Предложенията изглеждат много апетитни, макар и никога да не съм вкусвала подобни ястия (не са характерни за нашия край). Прегръдки! :))
ОтговорИзтриванеДа е жива и здрава майчето ти дълги години! Много младолика и чаровна жена! :)
ИзтриванеВаня,да ти е жива и здрава майка ти!Изглежда младолика за годините си, а гозбите й са прекрасни!Човек винаги се разнежва,когато се среща с най-близките си хора!Поздрави и от мен!
ОтговорИзтриванеВанче, винаги е така с децата и майките, а твоята изглежда много младолика, а ние винаги ще си оставаме деца, независимо на колко сме...А когато пък не сме заедно срещите ни остават наистина незабравими ...
ОтговорИзтриванеИвана, наистина точно така се прави по нашия край /нали сме си съседи !/ и саламура и кашата! В кашата понякога се прибавя чесън скълцан с клъчника.
ОтговорИзтриванеСпециални поздрави на набора - изглежда превъзходно! Да ти е жива и здрава още дълги години и по-често да се виждате!
Прегръдки и успешна седмица
Страхотни рецепти, върнаха ме доста години назад към моят роден край! Саламура и сега приготвям често, просто в къщи я обожаваме, но за каша не се бях сещала. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеС поздрав Ади!
Ийв, много стегната и хубава майчица си имаш, да ти е жива и здрава!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта и много хубава презентация!
Надявам се, че си добре и всичко е минало успешно:)
Поздрави на Роби и огромни благодарности за вниманието и подаръка!
Целувам те и те обичам аморе*)
Мамините гозби са най -вкусни! Да ти е жива и здрава!
ОтговорИзтриванеВанюша,здраве,дълголетие и много емоционални срещи пожелавам на мама и на теб!Чудесна идея да ни я представиш и хвала за способностите й!Страхотно вкусни гозби,ужасно ми се прииска да можех да ги вкуся!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави за двете!
Ех, разчувствах се....най-сладко е при мама, да! И у дома се правеше такава каша и ми е любима, и сега понякога мама ми я готви - само за мен и нея, че моите домашни не я ядат.Само че ние я готвим с много чубрица. А за саламура само съм слушала от мъжа ми, който е бил на студентски бригади из врачанско и са ги гощавали с него.
ОтговорИзтриванеЗлатна и приказна есен, Ивана!
Благодаря ви ,мили дами за сърдечните пожелания и хубави думи :) !
ОтговорИзтриванеЩе предам на мама поздравите ви и знам ,че ще и харесат много :) ...благодаря ви и от нейно име :) !
Хубава и спокойна вечер :* !
И моята баба правеше кашата, тъкмо щях да кажа, че й слагаше и чесън! Много вкусна! Виж, саламур не помня да съм яла, но това не пречи да го направя сега! Баба ми беше от с. Трайково - до гр. Лом. Благодаря за рецептите!
ОтговорИзтриванеТази чорба, както я наричат по Врачанско саламур е уникално вкусна. Особено, като е приготвена със домашна кокошка и сушени червени чушки. Аз най- я обичам и с една- две люти чушки. Да е жива и здрава майка ви и да ви радва с вкусните северняшки манджи :)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иван :)!
ИзтриванеЗдравейте, мъжът ми е от врачанският карай и от там научих за тези вкусни гозби. Правя ги по вашите рецепти ( пропуснах да се науча от баба му :-( ) .
ОтговорИзтриванеПитането ми е за рецепта "Пиле лютика", благодаря предварително!
Благодаря!♥️
ИзтриванеЩе се обадя на мама да питам за рецепта!🙂 Ще я напиша тук! А може да я сготвя и пусна пост, благодаря, че попитахте за тази вкусна рецепта!🙂