11.11.2013 г.
Пухкав тутманик с мая и сирене
Тутманика на Слънцето и слънчогледа! Правих го веднъж, не стигна до снимки....вместо тутманик заприлича на пита, а аз исках ей тъй като на Дани да му се виждат охлювчетата! Като нея не можах да го направя и този път-нейният е съвършен, но съм доволна от резултата и с радост споделям рецептата!
Дани, благодаря ти за напътствията и куража, който ми даде :*! Чест е за блога ми да има такава рецепта!
Розата е за теб!
Продукти:
За тестото:
500-600 гр. брашно
300 мл. прясно мляко
125 гр. кисело мляко
1 белтък - жълтъка за намазване
1 ч.л. сода бикарбонат
25 гр. мая (кубче)
1ч.л. сол + щипка захар
За плънката:
200 гр. сирене
2 яйца
Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята и захарта в него. Добавете около 200 гр. от брашното, разбъркайте да стане на кашичка, покрийте съда с кърпа и оствете сместа да шупне(около 20 мин.). Разтворете содата в киселото мляко.
В останалото брашно сложете солта, белтъка и 2 с.л. зехтин, добавете киселото мляко и шупналата кашичка. Замесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, покрийте с кърпа и изчакайте около 20 мин. да се отпусне.
Разделете тестото на 2 еднакви части. Разточете всяка една на дълъг правоъгълник, поръсете с натрошеното сирене разбито с яйцата и завийте на руло. Застелете с хартия за печене дъното на тава (28см.) с високи бордове. Аз ползвах една с откопчаващ се ринг.
Намажете хартията със зехтин и сложете навитите рула. Намажете ги с разбития с 1 с.л. зехтин жълтък. Покрийте тавата с кърпа и изчакайте отново около 20 мин. Сложете тавата в студена фурна. Включете само на долен реотан и когато тутманика изпълни тавата включете горния за да довършите печенето. Извадете изпечения тутманик, покрийте го с кърпа и оставете така 5 мин.
Мек и пухкав и много вкусен :)...да ви е сладко:)!
Ние ходихме на гости на Гергана и Микеле с тутманика и там го хапнахме с месца, наденички и зеленчуци на сач:)!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ох ... и ти като мен си толкова самокритична :)
ОтговорИзтриванеЧудесен е станал Ив ... пухкав дебеланко :) Справила си се за отличен!
Аз ти благодаря за доверието и много се радвам че ви е харесал!
Благодаря и за розата, толкова мило ми стана :) Чудесно другарче си!
Прегръщам те и те целувам :)
Благодаря, Дани ...:)) ако знаеш само как сладко си хапнахме .... аз едвам дишах :)!
ИзтриванеЦелувки и лека нощ!
Хм... И коментарът ми някак изчезна. Ама нищо де, аз мога и два пъти да те похваля, Ванче. :) Прекрасен тутманик, не виждам нито един недостатък, само огладнявам, това е. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава вечер!
П.П. И честита нова дрешка и на твоя блог. :)
Гери, сега като гледам снимките и аз огладнявам, нищо, че вечеряхме преди час :)!
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Лека нощ и хубаво утре!
Сладур...:)Чак в Габрово ухае от твоята невероятна кухня!
ОтговорИзтриванеБре, до там ли стигна:)))!
ИзтриванеБлагодаря и поздрави на Габрово :*!
wow!! this looks delicious!
ОтговорИзтриванеБлагодаря:)!
ИзтриванеВанче, ти меси ли го този тутманик, рисува ли го??? Я си кажи честно :)) Ама много е хубав!!!
ОтговорИзтриванеОх, Зори добре, че не го рисувах:))...че тогава нямаше да разбереш какво е, ако не сложа надипс:)!
ИзтриванеМного си мила, благодаря ти!
Чудесен е станал,браво Ванче!!Как да не усети човек аромата,когато той струи от снимката!!!Благодаря за рецептата,аз все на око и като ме питат за рецепта се затруднявам страшно!Сега мога да се възползвам и да давам твоята рецепта!! (Y) :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен е станал, Ив, пухкав, вкусен и да ти кажа, чак тук ми ухае на топъл хляб! Скоро и аз навих един лучник така. Ама при теб е по-красиво. Пък и в дясно и в ляво е вкусно, много вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеАма си го издокарала като по картинка-чудесен е станал...
ОтговорИзтриванеПоздрави,Ванюшка!
Просто е разкошен!
ОтговорИзтриванеБожествен е,Ваня!Такъв тен и толкова пухен изглежда,браво,страхотен е станал,поздравления!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЕх,как се е надул!Прелестно изглежда,прелестно!
ОтговорИзтриванеСветле,
ОтговорИзтриванеКате,
Жижи,
Траянче,
Роси,
Йоли.
благодаря ви от сърце, момичета за отделеното време и милите коментари!
Прегръдка и топла, есенна вечер ви желая!
s mnogo liubov e , zatova e taka
ОтговорИзтриванеnaistina e strahoten
ОтговорИзтриванена колко градуса трябва да се пече?
ОтговорИзтриванеНа 180 !
Изтриванеstana stahotno ..blagodarq za receptata:)
ОтговорИзтриванеЧак в Габрово ухае от твоята невероятна кухня! (Ne samo Gabrovo- İstanbul, İstanbul) Mnogo e razkoşno...
ОтговорИзтриване