28.09.2016 г.

Картофи на фурна с розмарин и чесън


Че кой не знае да пече картофи  ще кажете?!
 Е да, ама тези са хем хрупкави, хем меки и много ароматни от зехтина, розмарина и чесъна. И не на последно място много красиво изпечени! 


Продукти:
1 кг. картофи
 клонче пресен розмарин
1 к.ч. бяло вино
2-3 скилидки чесън
1/2 глава лук
зехтин
сол
щипка чер пипер

С ренде нарежете картофите на тънки кръгчета. Наситнете розмарина и чесъна. Нарежете лука на полумесеци. Овкусете картофите с подправките, сол и щипка чер пипер. Подмажете дъното на тавичка със зехтин. Излейте 1 к.ч. бяло вино. Наредете картофите изправени, но не много плътно. Полейте с няколко лъжици зехтин и изпечете в предварително загрята  на 180 гр. фурна с вентилатор за около 45-50 мин. 
Поднесете ги топли с гарнитура от пържени кюфтенца :)! 
Да ви е сладко! Чаооо! 


10 коментара:

  1. Ваня,
    наистина много красиво изглеждат картофите, но как след изпичането ги прехвърляш в друг съд, така,че да се запази тази форма ? Красиво и стилно, както всичко, което правиш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Няма никакъв проблем при сервирането, просто вземаш колкото искаш с лъжица и слагаш в чинията. Картофките си стоят все така изправени.
      Поздрави! Хубав четвъртък!

      Изтриване
  2. Вкусно и красиво ... възбужда апетита ;) ... и казваш с гарнитурка от кюфтенца? :)
    Креативна и с чувство за хумор :)
    Ще ги направя! Поздрави Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно кюфтенца, е, може и кебапченца :)!
      Да ви е сладко, Дани!
      Прегръдка, мила! :*

      Изтриване
  3. И гарнитурката звучи добре :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Много, много вкусни картофки. Не намерих розмарин и използвах самардала. Децата ги харесаха, което означава, че тепърва ще бъдат на трапезата ни. Благодаря за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Нова Година и благодаря, Катя!
      Ще опитам и аз със самардала! Да ви е сладко! :)

      Изтриване