2.10.2016 г.

Сливенски милинки


Кажете сбогом на диетичната си съвест и здравей на  нещо, соленичко, нещо блажничко, нещо много, много вкусно!  Преди не много години  закусвахме в училище с такива и им казвахме тавички:)!
  Рецептата е на Йоли, видях я при Мина и вече знаех, че ще я направя!  И как няма след подканящото им ''направете ги, ако още не сте''! 
Е, и аз ви казвам побързайте да ги опитате, едва спрях Роби да не излапа всичките!  


Продукти:
за тестото:
350 гр. брашно
200 мл. топла вода
2 с.л. зехтин
15 гр. свежа мая
1 равна ч.л. сол
1 равна ч.л. захар
за намазване:
100 гр. краве масло
5 ч.л. брашно
5 ч.л. вода
1 равна ч.л. сол
разбито яйце 




Разтворете маята в топлата вода. Пресейте брашното в купа. Добавете солта, захарта, зехтина и водата. Замесете меко тесто. Сложете го в купа, покрийте със стреч фолио и оставете да удвои обема си. Подмажете тавичка (28см.) с краве масло. От втасалото тесто оформете  топчета с големина на орех. Потопете ги в разтопено краве масло и подредете в тавичката. Сместта за намазване пригответе като към омекналото краве масло добавяте чаена лъжичка брашно, чаена лъжичка вода и бъркате енергично. На мен ми бяха много  солени, затова сложете  по-малко сол към сместа. Намажете милинките и оставете да удвоят обема си.  Разбийте едно яйце и намажете втасалите милинки. Изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар! 
Ние ги ядохме само солени, защото Роберто се ококори, когато му казах, че се поръсват с пудра захар, ама какво знае той! 
Да ви е сладко :)! Чаооо и да ви е честит новия месец! 
Благодаря, Йоли! Благодаря, Мина




5 коментара:

  1. Като представителка ма Сливен и често опитваща това изкушение направо ме е срам,че нямам рецепта в блога си !!!
    Ив,прекрасни са!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И с право те е срам :), побързай да направиш и твоята рецепта, Миме! Ще чакам да споделиш, защото тази предизвика малък спор в една група! :)
      Благодаря,Миме! Прегръдка и за теб! Хубав вторник!

      Изтриване
  2. А ние благодарим на неб, Иве! Страхотни милинки! И все пак да попитам .. Роби престраши ли се да опита с пудра захар? И ако му забъркайш един айрян или пък му изнамериш отнякъде боза ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли!
      Не, не се престраши, айрян пие, особенно като му казах, че се сервира с мастика :)!
      За бозата чак не може да повярва, че има такава нещо :)Ама аз си пийвам и понякога си поръчвам да ми изпратят от Б-я!

      Изтриване
  3. Само аз ли още не съм ги опитвала тези милинки:), даже и Роби:))

    ОтговорИзтриване