21.01.2017 г.

Канелони със спанак и рикота в сос бешамел


Продукти за 4 порции:
250 гр. кори за лазаня пресни
300 гр. бланширан спанак
200 гр. рикота
1 яйце
щипка чер пипер
за бешамела:
2 с.л. брашно
300 мл. прясно мляко
щипка сол
щипка индийско орехче
50 гр. краве масло
и още:
80 гр. настърган пармезан



В теджерка разтопете кравето масло, добавете брашното и запържете леко. Излейте студеното прясно мляко, посолете и започнете веднага да бъркате с телена бъркалка докато бешамела се сгъсти. Отстранете готовия бешамел от огъня и подправете с щипка индийско орехче. Да ви кажа една интересна подробност за индийското орехче, която чух преди няколко дни в кулинарно предаване по телевизията. През Ренесанса в Италия 12 орехчета са се продавали за една крава, толкова е била скъпа тази подправка! 
Да се върнем на канелоните сега!
В купа сложете добре оцедения от водата спанак, добавете рикотата, едно яйце и подправете с щипка чер пипер. Разбъркайте добре продуктите.  
Във вряща подсолена вода бланширайте по две от корите за 1-2 мин. Извадете ги с гевгир и веднага охладете под течаща студена вода. Прехвърлете ги на кърпа. Разрежете всяка кора на две равни половини. В края на всяка  сложете по дължина от приготвената спаначена плънка. Завийте на руло. В удобна тавичка изсипете 2-3 с.л. бешамел. Наредете канелоните върху него и полейте с останалия сос. Поръсете с настърган пармезан. Запечете канелоните за около 15 мин. в предварително загрята на 200 гр.  фурна с вентилатор. Поднесете ги топли. 
Същите канелони може да полеете с доматен сос, подправен с чесън и босилек, на мен по ми харесват така! :)
Един съвет: ако ви се наложи да ги претоплите напръскайте ги с прясно мляко, така няма да изсъхнат и ще се запазят сочни. По този начин може да притопляте и лазаня! 
Да ви е сладко:) Чаооо!  


2 коментара:

  1. Ваня,
    чудесно изглежда това италианско, много вкусно ястие.Не съм правила с кори за лазаня, а използвах една паста КАНЕЛОНИ / това са големи парчета паста като макарони /.Правих я с доматен сос и много се хареса.Ще изпробвам и твоята рецепта с кори за лазаня и сос Бешамел.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Надявам се да ти хреса с бешамела. Както казах по-горе на мен ми хареса
      повече с доматен сос! И в двата случая си е едно много вкусно ястие!
      Поздрави!

      Изтриване