16.02.2018 г.

Маслен пай с круши и бадемови трохи - Crostata pere , mandorle e amaretti


Продукти:
за тестото:
250 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1 к.л. бакпулвер
1 ванилия
настъргана лимонова кора
пълнеж:
2 средни по големина круши
20 гр. краве масло
100 гр. амарети (бадемови бисквитки)
щипка канела
30 гр. стафиди
30 гр. пудра захар
за бадемовите трохи:
50 гр. необелени смлени сурови бадем
30 гр. краве масло 




В купа пресейте брашното с щипка сол и ванилията. Добавете яйцето, захарта  и нарязаното на парчета краве масло. Ароматизирайте с настърганата лимонова кора. Замесете тесто. Готовото тесто приберете в хладилник за 1 час.Накиснете стафидите в хладка вода  ароматизирана с 1 с.л. ром. за 15 мин.  
Обелете и нарежете на малки парчета крушите. Сложете ги в удобна купа, прибавете счуканите амарети (може да ползвате и други бисквити), канелата, пудрата захар, разтопеното краве масло и стафидите. Смелете бадемите в блендер. Полейте ги с 30 гр. разтопено краве масло и объркайте да станат на трохи. 
Охладеното тесто разточете на набрашнена повърхност. Прехвърлете го в тавичка (ако е кръгла да е 20 см.) Оформете висок борд. Изсипете крушите. Отгоре поръсете с бадемовите трохи. 
Изпечете пая на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. 
Изчакайте сладкиша да се охлади напълно преди да го извадите от тавичката. 
Поръсете с пудра захар и да ви е сладко :)! Чаооо!


Няма коментари:

Публикуване на коментар