24.02.2018 г.

Домашни равиоли с рикота и спанак в доматен сос - Ravioli fatti in casa con spinaci e ricotta al pomodoro


 Бързам да ви споделя рецептата от обяд на това великолепно ястие, докато не съм забравила чудесния му вкус и формичката от сладките равиоли ми е още под ръка. 


Продукти за около 30 бр. равиоли:
за тестото:
3 яйца
300 гр. брашно
2 с.л. зехтин
щипка сол
за пълнеж:
300 гр. бланширан спанак
150 гр. рикота
1 яйце
 50 гр. настърган пармезан
щипка черен пипер
 за доматения сос:
400 гр. смлени домати консерва
скилидка чесън
щипка пресен магданоз
зехтин 


В купа пресейте брашното с щипка сол. Добавете яйцата и зехтина и замесете средно твърдо тесто. Загънете го в стреч фолио, покрийте с кърпа и оставете на СТАЙНА температура за поне 2 часа за да се отпусне хубаво.  Докато тестото почива пригответе пълнежа, като смесите бланширания спанак, яйцето, настъргания пармезан и рикотата, овкусите с щипка чер пипер и сол. Объркайте добре продуктите. 
 За разточването на кората ползвах машинката за паста, че ми е по-лесно, но ако нямате такава разточете на набрашнена повърхност кора с дебелина 0,2 мм. С едната страна на най-малката формичка (8,5 см.) за равиоли изрежете кръгове. Поставете от другата страна и сложете от плънката. Затворете и притиснете леко. Наредете готовите равиоли върху посипана с брашно кухненска салферка или кърпа.  


Сварете доматите до желана гъстота, подправете със зехтина, скълцаната скилидка чесън и ситно нарязан магданоз. 
В тенджера с подсолена вряща  вода пуснете равиолите за 5 мин. Извадете ги с решетъчна лъжица и веднага сложете в топлия доматен сос. Около 2 мин. още на силен котлон и ястието е готово. Поднесете веднага поръсени с настърган пармезан. 
Количеството равиоли е достатъчно за 4 порции. Аз сложих половината във фризера, съхраняват се идеално за следващ път, само трябва да увеличите с 2 мин. времето за варене.
Да ви е сладко :)! 
Вижте още една много вкусна рецепта тук:



4 коментара:

  1. Ваня,
    студеното време предразполага към приготвяне на тестени изделия.Типичните за Италия изделия определено си заслужават.Чудесно предложение в студен зимен ден.И в сладък, и в солен вариант.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели!
      Видя ли по студен или дъждовен ден мигом ми се приисква да замеся нещо. След малко започвам да правя баница с праз и кайма, навън има толкова много сняг, а в къщи какво по-хубава от това да замесиш баница :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. От както ги публикува им преглъщам на тези равиоли и днес вече не издържах.Невероятно вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле!
      Радвам се, че опита и споделяме еднакъв вкус!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване