12.02.2018 г.

Домашни ньоки с рикота и спанак - Gnocchi di ricotta e spinaci

  
Както и да сготвя ньоки винаги си остават едно от любимите ни блюда в къщи!  
Предлагам ви тази много свежа и вкусна рецепта! Опитайте я! 

Продукти за две порции:
400 гр. сварени картофи
200 гр. брашно
1 малко яйце
сол
за соса:
300 гр. спанак
200 гр. рикота
1 к.ч. прясно мляко
1 скилидка чесън
щипка чер пипер
сол
зехтин
щипка лимонова кора


Сварете картофите в подсолена вода. Охладете ги и пресовайте. Опитайте на сол и ако трябва посолете. Прибавете едно малко яйце и брашно. Замесете средно твърдо тесто. От тестото късайте по малко и направете на фитил. Нарежете го на малки около 2 см. късчета. Ако нямате такъв оребрен уред (виж снимката по-горе) може да ползвате вилица. А може да оставите ньоките гладки. Наредете готовите ньоки в голяма набрашнена чиния. Леко ги поръсете с брашно.
В голям тиган налейте кафяна чашка зехтин. Сложете нарязания суров спанак и накълцаната на ситно скилидка чесън. Похлупете съда и задушете спанака за около 5-6 мин. В купа изсипете рикотата и прясното мляко и хомогенизирайте добре. Прибавете сместа при спанака и объркайте 
 всички продукти. Отдръпнете съда от огъня. 
Пуснете ньоките във вряща подсолена вода и когато започнат да изплуват на повърхноста ги извадете с решетъчна лъжица. Прехвърлете ги веднага в тигана със соса. Върнете съда на котлона за 2-3 мин. разбърквайки ястието. 
Поднесете готовите ньоки поръсени с настъргана лимонова кора,  щипка пармезан и чер пипер! 
Да ви е сладко :) ! Чаооо! 




2 коментара:

  1. Ваня,
    чудесни ньоки, много апетитни и вкусни.Този уред е много интересен, виждала съм как оформят ньоки с вилица.Апетитно зимно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Този уред ми е подарък от свекървата, а оребрените ньоки се овкусяват повече от гладките! Така казват :)
      Поздрав и хубав вторник!

      Изтриване