Има едно Светле в нета с което мислим еднакво! Помисля си за супа и тя предлага поредната, помисля си за хляб - хоп виждам, че е направила, помисля си за пастет и вече чета рецептата! Та така от мисли на мисли се роди този пост! След като прочетох за нейния пастет отворих някоя италианска рецепта да видя какво казват и роднините! Щото ние в къщи пилешки дробчета с лук не ядем, ама филии с пастет нагъвахме снощи и още как! Това последното за Роберто се отнася! Аз съм израснала с пилешки дроб и бира към него в по-голяма възраст, де!
Та попаднах на този тоскански пастет и след кратка справка с продуктите в къщи вече миришеше на пържен лук! От предния ден пък бях спасила едно хлебче със сушени домати с риган за снимка, та имаше и на какво да намажа пастета!
Мислейки, че ще си го ям сама направих малко, предлагам ви продуктите, но да знаете, че може да увеличите от всичко!
Продукти за пастета:
300 гр. пилешки дроб
1 голяма глава лук
2 малки рибки аншоа
1 с.л. мариновани каперси
50 мл. бяло вино
50 мл. вода
1 дафинов лист
50 гр. краве масло
майорана
сол
зехтин
черен пипер
Нарежете на ситно една голяма глава лук. Загрейте 1 к.ч. зехтин и сложете лука. Послолете прибавете един дафинов лист и 2-3 с.л. вода. Захлупете съда и задушете за 4-5 мин. Нарежете дробчетата на малки парчета. Добавете ги към лука и полейте с бялото вино. Изчакайте няколко мин. докато се изпари алкохола. Сложете рибките и маринованите каперси. Ако ползвате осолени, предварително ги изкиснете от солта. Налейте 50 мл. топла вода, овкусете с щипка черен пипер и ситно нарязана прясна майорана, захлупете и гответе на слаб огън около 20 мин. или докато ястието (все още е ястие) остане на мазнина. Охладете, извадете дафиновия лист и пасирайте до гладкост. Насипете в бурканчета. Разтопете краве масло с няколко клончета майорана. Залейте пастета и приберете я хладилник. Така приготвен пастета може да се съхрани за 5-6 дни. А може да стерилизирате бурканчетата, така пък ще имате пастет по всяко време!
Продукти за 3 хлебчета:
400 гр. брашно
250 мл. вода
10 гр. мая от кубче
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
100 гр. сушени домати
щедра щипка сух риган
Пресейте брашното. Добавете водата в която сте разтворили половин ч.л. захар и маята. Прибавете две с.л. зехтин и замесете меко тесто. Когато продуктите се хомогенизират добре сложете нарязаните на малки парчета сушени домати и щедра щипка риган. Омесете колкото да разпределите равномерно доматите и ригана. Сложете тестото в намаслена купа, покрийте със стреч фолио и кърпа. Оставете го да удвои обема си. Разделете втасалото тесто на три еднакви части. Подмажете с олио и набрашнете продълговата форма за кекс. Сложете трите топки тесто и оставете отново за 20 мин. докато тестото се отпусне. Поръсете с брашно и изпечете хлебчетата на 200 гр. в предвтително загрята фурна за около 35-40 мин.
Айде сега, мажете с пастета и да ви е сладко :)! Чаооо!
Страхотни предложения!
ОтговорИзтриванеА в комбинация просто супер!
Весели празници, Ив!
Благодаря, Иле!
ИзтриванеОтдавна не бях похапвала така вкусно! :)
Весела и благословена Коледа!
Чудесни предложения дори и за празничните дни ! Весели и благословени празнични Рождественски дни !
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Този месец голямо мазане на филии с пастет ще падне :)
ОтговорИзтриванеРазногледа станах, та хлебчето, та пастетчето...чудо!
ОтговорИзтриване