15.08.2019 г.

Маслен пай Пикасо - Crostata Picasso


Дълго се двоумих дали да и сложа името геометрична кростата както я видях тук, стори ми се  много сухо, много  математическо за сладкиш, пък  не се хареса и на Роберто,  затова  накрая я кръстих Пикасо! 



Продукти:
за тестото:
250 гр. брашно
1 яйце
100 гр. захар
110 гр. краве масло
щипка бакпулвер
щипка сол
1 пакетче ванилова захар
за крема:
400 мл. прясно мляко 
2 жълтъка
3 с.л. захар
60 гр. брашно
100 гр. черен шоколад
и още:
парче пъпеш
половин праскова
едно киви
парче кокосов орех


                                                                                         
В купа сложете пресятото с щипка бакпулвер и щипка сол брашно. Добавете яйцето, захарта, ваниловата захар и нарязаното студено, краве масло. Замесете меко тесто. Огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за един час. Охладеното тесто разточете на набрашнена повърхност. Прехвърлете го с помощта на точилка в продълговата форма 11/35 см. и оформете висок борд. Надупчете дъното с вилица. Покрийте с хартия за печене и напълнете формата с нахут или боб. Това се прави с цел да не се надигне много тестото и се получи тестяна черупка в която по-късно ще налеем крема. На постъпковите снимки се вижда ясно процеса. 



Изпечете тестяната черупка на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар. Извадете от фурната, освободете внимателно от формата и охладете на решетка. 
В тенджерка излейте прясното мляко. Добавете жълтъците, захарта и брашното. Сложете на котлона. Започнете веднага да бъркате докато крема се сгъсти. Отнемете съда от огъня и сложете начупения шоколад. Бъркайте крема енергично докато шоколада се разтопи и крема добие равномерен кафяв цвят.  
Изсипете охладения крем в тестяната черупка. Подравнете и украсете по ваш вкус! 
Да ви е сладко! Чаоооо! 
 Честито Успение Богородично! Нека ви закриля Света Богородица!  


2 коментара: