17.12.2019 г.

Виенски щрудел с ванилов крем - Strudel viennese


Продукти:
за тестото:
200 гр. брашно
75 мл. вода
50 гр. краве масло
щипка сол 
за пълнеж:
3 ябълки
50 гр. стафиди
50 гр. бадеми
100 гр. захар
сока на 1 лимон
щипка канела
1 ванилия
4-5 с.л. галета 
50 гр. краве масло
за крема;
250 мл. прясно мляко
2 жълтъка
2 ванилии 
3 с.л. захар
40 гр. брашно 



Пресейте брашното с щипка сол. Добавете 75 мл. хладка вода и 50 гр. разтопено и леко охладено краве масло. Замесете меко тесто. Направете тестото на топка и сложете в парче хартия за печене. Съберете краищата. В тенджерка кипнете около 500 мл. вода. Излейте я и сложете хартията с тестото в тенджерката. Захлупете съда и оставете така 30 мин. 



Докато тестото се отпусне обелете и нарежете на малки парчета ябълките. Сложете ги в тиган, налейте сока на един лимон, една ванилия и добавете 100 гр. захар. Гответе около 5-6 мин. Отдръпнете съда от котлона и прехвърлете в цетка за да се отцеди  и малко останалия сок.  Накиснете стафидите в хладка вода ароматизирана с 1 с.л. ром. Към охладените ябълки добавете галетата, щедра щипка канела и накълцаните на едро бадеми. 


Извадете отпуснатото тесто. Разточете го на правоъгълник върху хартията на 3-4 мм. дебелина. С тестото се работи много приятно. Намажете с разтопеното краве масло. Разположете ябълковата плънка. Прехвърлете по-тясната страна върху пълнежа и похлупете с другата. Прегънете двата къси края. Сложете щрудела в тава. Намажете го с останалото краве масло. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 35 мин. или до приятен загар. Готовият щрудел поръсете обилно с пудра захар. Нарежете след като се е охладил напълно. 




За крема налейте прясното мляко в тенджерка, добавете двата жълтъка, захарта и брашното. Ароматизирайте с две ванилии. Сложете съда на котлона и започнете веднага да бъркате с телена бъркалка докато крема се сгъсти. В чиния изсипете от крема и сложете върху него парче щрудел. Чудно вкусно! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


 Рецептата е от тук!

Няма коментари:

Публикуване на коментар