28.12.2019 г.

Плетена пица с кренвирш - Pizza intrecciata ai wurstel


Нямам какво да ви  кажа за тази пица  освен, че ще трябва да я ядете с хляб! Кренвиршите и дойдоха в повече! И като си помисля, че рецептата беше с цял кренвиш, а аз по габровски ги разполових!  Другият вариант е да разточите тестото малко по на дебело! Опитайте!  А пък, ако обичате  да плетете ще ви достави истинско удоволствие да изплетете една пица! И да ми се похвалите как ви се е получила плетката, че съм любопитна! 


Продукти:
300 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
2 с.л. зехтин 
10 гр. прясна мая 
180 мл. вода 
кренвирши 8-10 бр.


В купа пресейте брашното. Разтворете маята и захарта в топла вода. Излейте водата при брашното, добавете 2 с.л. зехтин и замесете тесто. Когато тестото се е оформило прибавете солта. Продължете да месите още около 7-8 мин. Направете тестото на топка. Сложете го в набрашнена купа, покрийте съда с парче найлон и кърпа. Оставете така докато удвои обема си. Поръсете с брашно парче хартия за печене. На нея разточете тестото на голям правоъгълник. Нарежете ленти с ширина 2 см. Кренвиршите разполовете. Вдигнете всяка нечетна лента до горе. Сложете парче кренвирш и спуснете лентите. Следва да вдигнете всяка четна лента и пак сложете кренвирш хоризонтално. Спуснете отново лентите. Продължете така докато стигнете до края на тестените ленти. Мисля, че на снимката се вижда добре плетенето. 
  

Изплетената пица намажете със зехтин. Прехвърлете заедно с хартията в тава.  Оставете я  на топло за да се отпусне тестото за около 30 мин. Изпечете на 220 гр.  в предварително загрята фурна с вентилатор за около 8-10 мин. 


Започвайте я веднага докато е топла и да ви е сладко :)! Чаоооо! 


4 коментара:

  1. Чудесна идея, Ваня, особено след тежките софри! А така наредени са прелест и за очите! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче!
      Весело посрещане на Нова Година!
      Прегръдка!

      Изтриване