17.07.2013 г.

Споделено от Елти с нож и вилица в ръка

''Хихи ....какво по хубаво от това да пускаш публикация направена от друг , когато не ти се готви и напоследък лежиш на старата си слава от сготвени и отдавна изядени манджи , ма пък прилежно публикувани във времето  ''....Не е така обаче с чудесните и много свежи рецепти на Снежи , които ме очароваха ...особенно десерта  ...даже не бях и чувала за торта с пуканки! 
Снежи , от сърце ти благодаря  за гостуването и май промених мнението си за близането през целофан! 
Оставям ви в компанията на ''коронки от чушки с пълнеж от сирене'' и '' торта с пуканки '' споделено от кухнята на Елти   и да ви е сладко! ''

Днес пак се стягам за гостуване. И въпреки, че вече се броя за "стрелян заек" ми беше не по-малко трудно в избора на ястия. Ако се чувствах добра в моделирането на торти със сигурност щях да и направя торта мотор, това беше първата идея, която ме атакува доста напористо, щом получих поканата. Толкова напористо, та чак  агресивно и не пускаше други идеи в главата ми. Но щеше да е едно излагане, да не ви казвам какво
Защо точно мотор ли? Преди време най-силно ме впечатли и съм запомнила една нейна снимка на мотор, та за това!

Ивана : '' Е , той мотора си беше само за снимката , ама айде да не ти развалям романтиката! А иначе пак си се вея на мотора , но все отзад като куфар!

 Представих си я умееща да флиртува с вятъра, палаво намигаща към слънцето, дори когато е скрито зад облаци и с широко скроена свободна душа, отворена да приема хората и света такива каквито са. Тя е от онези хора, които те заразяват с усмивка, но
колко много я харесвам споделих в моя блог, където наскоро я посрещнах като скъп гост. И понеже там се заиграхме на тема близане на захарни петлета през целофан, ето я ползата - близахме заедно при мен и не свърши. Сега ще поближем и тук, и ще има за още. Силно се надявам някой ден да махнем целофана или казано по друг начин да си гостуваме реално, Ив! 

Специално за теб направих едни коронки от чушки със сирене, защото всички българи, които познавам зад граница, знам, че имат специално отношение точно към българското сирене.

Ивана : '' Вярно е , ама и като наш'те чушки нигде няма '' !

И десерт ще има, но малко по-късно. 

Коронки от чушки с пълнеж от сирене




Продукти (ориентировъчно):

150 г краве сирене (бяло саламурено)
3 - 4 с.л. квасена сметана
2 - 3 с.л. майонеза
2 -3  скилидки чесън
пресен копър
черен пипер за поръсване (по желание)
Пресни чушки (зелени, червени), но не месести (купих от т.н. селски)

Приготвяне:
Почистваме чушките от дръжките и изваждаме внимателно семето.
Нарязваме ги напречно на пръстени с височина около 3 см.
С ножица правим надлъжни нарези, през 2-3 мм, които не стигат до долу.

Пасираме сиренето и добавяме квасената сметана, лъжица по лъжица (сместа трябва да стане кремообразна, но гъста).
Добавяме майонезата, счуканата скилидка чесън и ситно нарязания копър. 
Разбъркваме добре и пълним чушките, като леко разтваряме нарезите, за да се получи като коронка. (Аз използвах лъжичка, но ми се струва, че по-лесно би било с пош).




Идва и десертът... Той е нещо средно между торта и сладкиш. Не се пече, а блатовете са извън нормите за стандарт. Има лек нюанс на вишнев аромат и по-натрапчив карамелен. Рецептата открих в един руски сайт и силно се надявам да се хареса на теб и твоите читатели. Тестът при нас мина успешно :)

Торта с пуканки и бял шоколад



Продукти за един блат с диаметър 25см:

50 г пуканки
80 г крекери
40 г белени печени фъстъци
200 г захар
280 г фъстъчено масло (ползвах от едро смляното)

Важно: Прегледайте за неопукани пуканки и ги отстранете!

Приготвяне на блата:
Смесваме в купа пуканките, начупените крекери и счуканите на едро фъстъци.
В купичка слагаме 100г от захарта и я заливаме с 160 мл топла вода. Разбъркваме и оставяме да се разтопи.
В подходящ съд слагаме останалите 100г захар и я карамелизираме.
След това изливаме захарния сироп върху карамела (внимателно) и разбъркваме. Варим до получаването на гъст захарен сироп (с гъстотата на плодово сладко).
Отстраняваме от котлона и добавяме фъстъченото масло. Разбъркваме. 
Тази карамелена смес изливаме върху пуканките и смесваме всички съставки.




На дъното на тортена форма, с падащи стени поставяме изрязан кръг от пекарска хартия.
Изсипваме сместа с пуканките и заглаждаме. Оставяме да изстине.

Продукти за крема:
200мл течна сметана
100 г бял шоколад (аз я направих с 200г шоколад, но стана много сладка, за това по-добре използвайте само 100г)

Приготвяне на крема:
Начупете шоколада на парченца.
Загрейте 100 мл от сметаната почти до кипване и я излейте върху шоколада. Бъркайте, докато не се разтопи напълно. Оставете сместа напълно да изстине. Охладете в хладилник за около половин, един час.
Разбийте останалите 100мл сметана с миксер на пухкав крем.
Добавете шоколадовата сметана на етапи и разбивайте за кратко (само колкото да се смесят).


Върху напълно изстиналия блат от пуканки сложете няколко вишни от сладко. Отгоре разпределете крема с бял шоколад. Напръскайте с малко вишнев сироп. 





Украсете по ваш вкус. Аз пробно опуках пуканки от 2 с.л. амарант  и с тях поръсих тортата. Приберете в хладилник и след 10-ина минути е готова за сервиране. 



Може да направите тортата с два блата и крем между тях, като разстелете сместа с пуканки в две отделни форми и чак след като стегнат да сглобите с крем.




Bon appetito!

Ивче, слагай кафето. Силно и без захар, че тортата я направих трепач сладка J. Режа по парченце и идвам към теб.

'' Снежи , кафето е готово , заповядай :) ! Чаооо и благодаря за сладката  почерпка :*!  '' 






19 коментара:

  1. Ейййй момичетаа напълнихте ми душата с приятелство и красота.
    Аморе невероятен гост си поканила ,а нейните кулинарни умения винаги са ме вдъхновявали!
    Шеметно представяне Елти уникална си!!!
    Силни прегръдки за двете Ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно гостуване! Особено тортата ме изненада много приятно!

    ОтговорИзтриване
  3. Точно за чушките беше и на мен първата ми мисъл :)
    Снежи, много апетитна разядка и изключително интересна торта! Никога не съм виждала такава и съм впечатлена.
    Ваня, поздрави за избора ти на гост - вкусотиите на Снежи са награда за всички сетива - и за очите, и за небцето, а тук, при нас в блог пространството - и за ушите :) винаги и е приятно да я чета.
    Прегръдки за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Ex, айде и на мен парченце торта....де да можеше! Разкошни предложения на Елти, просто уникални - и като рецепти, и като изпълнение, и като представяне! И поздравления и на двечките!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно гостуване!!! Тортата е абсолютно уникална и идеята е вече запазена ;)

    Поздравления и за двечките за невероятното представяне!!!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз се нареждам за торта :)
    Кафето е от мен!
    Ивче, чудесна гостена си имаш!
    Прегръдки и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  7. Ванче, чудесна гостенка и каква почерпка само е приготвила... Браво, браво! Браво и на двете ви за уюта, който създавате!
    Сърдечни поздрави, дами! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ами,какво да кажа....Гостенката е прекрасна кулинарка и моя приятелка(за сега само виртуална:))))за съжаление),а домакинята е...........същото:)))))Прекрасни сте дами,а десертът е повече от уникален с този блат!Прегръдки и за двете ВИ:)!

    ОтговорИзтриване
  9. Една коронка и парченце торта и за мен :) Уникални сте момичета ! За първи път виждам торта с пуканки Ив и ми е много любопитно да усетя вкуса и :) Достойно връщане на визитата ... поздравления и за двечките !

    ОтговорИзтриване
  10. Поздравления за гостуването и чудесното представяне! Снимките са много хубави, рецептите, да не говорим за двете кулинарни вълшебници! Поздрави и много слънчеви усмивки за двете ви! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Огромни и най -сърдечни благодарности към всички ви , мили момичета за хубавите коментари , милите думи и отделеното време ! Снежи е наистина прекрасен и мил човек и за мен беше голямо удоволствие да ми бъде на гости !
    Прегръдка за теб ,Снежи и за всички вас отбили се днес тук !
    Хубав четвъртък !

    ОтговорИзтриване
  12. Сърдечно ви благодаря на всички! Много сте мили и ме разчувствахте! А на теб, Ванче, благодаря за топлото гостоприемство и приятелството! Много се радвам, че предложенията ми ти харесаха! Прегръдки за всички! И хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотни гостенка и домакиня! Чудни рецепти и представяне, прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  14. И тук да поздравя Снежи с успешното гостуване!Много оригинални рецепти, хубави снимки, свеж текст, какво му трябва на един блог?!Поздрави и на домакинята за гостоприемството!

    ОтговорИзтриване
  15. Браво, браво, браво!! Такава гостенка е винаги добре дошла във всеки дом (блог)с прекрасните си идеи и вкусове!! За домакинята нямам думи - такова радушно посрещане и представяне! Възхищавам ви се момичета, с вас е винаги интересно и разбира се много вкусно!! Изпращам ви много целувки и горещи прегръдки!! Слънчев и прекрасен ден, милички!!

    ОтговорИзтриване
  16. Ваня и Снежи,отново задушевна обстановка около вас и с толкова апетитни предложения!
    Снежи,много интересно оформление на чушките,с този млечен пълнеж ще е бижу!
    Тортата е много интересна,а вишневия сок много я отваря визуално!
    Сърдечен поздрав и за двечките! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Много приятно гостуване с тези две апетитни и интересни предложения!
    Поздравления и прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  18. Ив, поздравления за страхотната ти гостенка! И двете сте чудесни- усмихнати, разсмиващи и слънчеви!

    ОтговорИзтриване
  19. НЕВЕРОЯТНА ТОРТА ,ВЪЗХИЩАВАМ ВИ СЕ ,БРАВО И БЛАГОДАРЯ ЗА ИДЕЯТА

    ОтговорИзтриване