18.09.2013 г.

Тарт татин с лук


За някои може да звучи просташко (  да ме прощавате за думата )  , но ние в къщи много обичаме да похапваме лук ...и чесън разбира се , за този последния някъде бях чела ,че в древен Египет плащали на работниците с него и чаша бира надниците им ....е , бирата няма да е била като днешната сигурно ,ама щом пишат бира ще да е било нещо подобно :) ! Героят тук обаче не е чесъна , а малките лукчета '' шалот'' , които са казват   вариант на лук и чесън заедно ! Обичам да готвя с тях и веднага си набелязах този тарт татин в новия брой на сп.'' Cucina moderna '' ! 

Продуктите за него са : 
За тестото : 
220 гр. брашно 
100 гр. краве масло 
50 гр. настърган пармезан 
1/2 ч.л. сол 
1 яйце 
30 мл. вода 
чер пипер 
За пълнежа : 
6-7 лукчета '' шалот'' 
чер пипер 
сол 
зехтин 


Набухвател в тестото няма , макар ,че аз бих сложила следващияпът 1/2 ч.л. бакпулвер . От изброените продукти замесете меко тесто . Загънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин. 
Лукчетата обелете и нарежете на половинки . В тава ( 26 см. ) застелете хартия за печене . Намажете я със зехтин,поръсетесъс сол и чер пипер . Наредете лука с разреза надолу и изпечете за 15 мин. в предварително загрята на 180 гр. фурна . Извадете тавата и оставете да се охлади . Разточете тестото на кръг и похлупете лука . 
Печете татина на 180 гр. около 30 - 35 мин. Извадете го когато е готов и обърнете върху решетка . Поднесете с прошуто крудо или някакъв пикантен салам ! 
Да ви е сладко :) ! 

                                                                                       Чаоооооо ! 


16 коментара:

  1. Страхотен е, Ваня!
    Представям си и колко ароматен е с лука :) а с тези добавка, около него :) Наздраве да е!

    ОтговорИзтриване
  2. В същото списание и аз го гледах и съм го набелязала да го правя, но ще пробвам с техния лук от Тропея

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз малко намалих брашното и кравето масло , че ми се видяха много и съм написала рецептата така както я направих ! А и според мен може да се направи с всякакъв лук :) !

      Изтриване
    2. Направих го тази вечер,но трябваше да са по-малки главичките лук-малко хрупкави останаха, но и така го харесаха и ометоха .Вместо чер пипер наръсих риган, защото не обичат черен пипер.Хубава вечер, Ваня!

      Изтриване
  3. Ребърцата ги подминавам, но този тарт е невероятно вкусен! Обичам печен лук в комбинация със сирена. И чаша ароматно вино!
    Ив, много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Оле, това е ще е много вкусно! Много обичам печен лук, когато правя пица в къщи винаги си слагам лук! Голяма си вдъхновителка! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Ив, лукът и чесънът са прекрасни!
    Този тарт наистина изглежда мнаго вкусен!
    Преди години една колежка бе правила лучник и черпеше с него - беше страхотно!
    Поздравления за рецептата и снимката!
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен е станал! Лук и чесън и ние хапваме с удоволствие:)

    ОтговорИзтриване
  7. Бети ,
    Павлинка ,
    Боряна ,
    Траяна ,
    благодаря :) ! Хубав следобед , дами :* !

    ОтговорИзтриване
  8. току що си изпекох лук за салатка (в чушкопека след пиперките реших да пробвам:) )и видях поста, о-о-о задължително ще пробвам :), благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно изглежда, ще го пробвам и аз! Благодаря за
    рецептата!(Пак огладнях)

    ОтговорИзтриване
  10. О, това задължително трябва да се пробва!Изглежда мнооого вкусно,прегръдки, Ив!

    ОтговорИзтриване
  11. От няколко дни гледам снимката, Ив, но нямах време да разгледам подробно рецептата. А тя се оказа от лесна по-лесна и несъмнено вкусна. Обичам пица с лук и усещам как и тази тарта ще се завре в любимите ми :) Дано намеря шалот.
    Прегръдки, с пожелание за прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Мила,страхотна идейка!!Аз съм си в България ,утре съм поканила гости и ще го напрая!Ако се получи хубаво,ще го публикувам въб Фейсбука!Тирамису и еклери вече приготвих,надявам се да се хареса!







    ОтговорИзтриване