29.01.2014 г.

Мокър кекс



Еее, да ...като ти порасне работата забравяш, че преди 20 год. си можела да правиш само един кекс:) .....Приказвайки си преди 3-4 дни със сестра ми на скайпа от дума на дума стигнахме до този кекс с който аз бях особено горда 20 год. назад ...щото можех да правя само него, ама пък винаги го докарвах ! Позабравила бях и рецептата та се наложи леля Тинче (ей тук съм написала две думи за нея) да ми я припомни. Като чу, че ще правя кекс Роби цъфна в усмивка .....такива сухи сладкиши са любимите му, не казах обаче, че кекса този път е мокър :))! А той стана чуден и много сочен и пак се хареса!  

Продуктите са:
За кексовата смес:
6 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
6 с. л. газирана вода или лимонада
6 с.л. олио
1-2 ванилии
за сиропа:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
3 с.л. какао
1 пак. краве масло (125гр.)

Разбийте на пяна яйцата и захарта. Добавете пресятото брашно и ванилията. Изсипете водата и олиото и хомогенизирайте сместа добре. Подмажете форма за кекс с краве масло и я посипете с галета. Изсипете кексовата смес. Изпечете на 180 гр. за около 25-30 мин. Пробвайте с дървено шишче дали е готов. Извадете готовия кекс от формата и охладете на решетка. 
В тенджерка смесете водата, захарта и какаото. Кипнете сиропа за 3-4 мин., отстранете от огъня и добавете кравето масло. С молив направете дупки в кекса и изливайте от охладения сироп във всяка една. Поръсете с пудра захар и 
                       ....да ви е сладко :)!

                                                                                                     Чаоооо! Хубав следобед!  


30 коментара:

  1. Днес разглеждах блога ти за торта, но май този кекс ще спечели! / Пожелай ми късмет!/
    Ив - гордея се с теб, като българка!

    Подписано
    С умиление и възторг

    ОтговорИзтриване
  2. Ивче, много сочен и апетитен кекс :)
    И как ухае на масло...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Стара, стара рецепта, но пък хубава. У дома винаги е добре дошъл, когато го направя. А ти си се справила чудесно! А кафенцето до него е неустоимо.

    ОтговорИзтриване
  4. ЕЕЕЕ утре ще го правя то се не траеш от толкова вкусотии неустоими... много интересна рецепта супер.
    Целувки и много прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. На 99.9% рецептата е същата, като един кекс който правим у нас - жесток е - особено заливката ;-)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен е, сочен и в компанията на това капучино....истинска мечта, грабвам парченце за закуска и спокойно да лягам!

    ОтговорИзтриване
  7. Усмихна ме, Ив :) Кексът е толкова хубав, че заслужава да го качиш на върха! Бях го забравила и съм ти страшно благодарна за рецептата! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. И мокър кекс от 20 години ,пак си го издокарала като от списание.Е ,голЕма си ,Ванче!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасен е Ив! Никога не съм пробвала мокър кекс! Твоят ухае прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  10. Колкото и нови рецепти да опитаме, старите, тези от детството винаги ще ми носят най-мили емоции. В случая и с този кекс, Ив! Невероятно изглежда! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Със сигурност е невероятно сочен и пухкав този кекс,Ваня,поздравления за чудната рецепта!Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Направо страхотен е станал!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви, момичета! Вече свърши и се чудя за утре какво да е :)!
    Прегръдки! Топла вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. А пък аз мокър кекс не бях правила :(ама до днес Ив :)
    Страхотен е! И този номер с дупките и сиропа в тях ... опасна си!
    А иначе 6 яйца, чаша захар, чаша брашно и газирана вода си го знаех и аз от моята младост :) но вместо сироп, го посипвах с орехи и захар.
    Благодаря ти и за припомнената рецепта и за трика със сиропа!
    Прегръдки и хубава вечер мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка и за теб, Дани! Кексът става малко като надупчен от термити, та си спомням, че в онези времена не го харесвах с дупките и му биех инжекции със принцовка пълна със сиропа:)!
      Хубав утрешен ден, Дани!

      Изтриване
  15. Разкошен, обожавам кекс, а сочен, още повече - чудесна рецепта и снимки.
    Харесах тимбала с пилешко, но това изкушение ме очарова...
    Благодаря за хубавите идеи, сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Честно казано не виждам как така може да стене кекс от две части..,а да и другото което е:мисля че за сиропа не е необходимо да се праяват дупки,поне аз несъм виждала да се прави така.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано това, че Вие не знаете или не сте виждали, не значи, че не може да се направи! Рецептата е точно такава и няма нищо невиждано и нечувано в нея!
      С уважение!

      Изтриване
  17. баба го поливаше с различни компоти

    ОтговорИзтриване
  18. MNOGO BLAGODARIA ZA REZEPTATA,,,,TAKAV KEKS NE SAM PRAVILA...STE OPITAM
    ,,,,

    ОтговорИзтриване
  19. Разкошна рецепта,още утре ще я приготвя,много ме грабна.Благодаря за което!!!




    ОтговорИзтриване
  20. Преди няколко дена видях вашата рецепта и само за нея мисля!:)
    И днес вече ще я направя!
    Благодаря за изкушението!

    ОтговорИзтриване
  21. Искам да попитам дали не мога да оставя кекса да изстине във формата, да направя дупките, да го сиропирам и чак тогава да го обърна?

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, утре ще го пробвам кекса, много ме заинтригува рецептата, чудя се обаче дали ще стане във форма на мъфини и после всяко мъфинче да сиропирам по отделно???!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Е, що да не стане ....не съм го правила във такива форми, но мисля че няма причина да не се получи:)...опитайте!

      Изтриване
  23. Ивана, правих през почивните дни кекса. Наду се чудесно, но влязох в банята и оставих мъжа ми да изключи след 5 минути. Той обаче взел, че го и извадил, че и отворил прозореца - да изстине по-бързо :) Като влязох в кухнята кекса беше спаднал наполовина. Трудно го надупчих и пое едва половината заливка. Естествено отвътре беше сбит, не че не се изяде, на вкус със заливката беше добре:) Най-вероятно или е трябвало още малко да се пече, или рязкото охлаждане провали нещата, но едва после се сетих, че набухвател няма в рецептата, та реших да питам - твой пропуск ли е(в което се съмнявам, но се случва) и ли моя грешка в печенето. Направи ми впечатление обаче, че се пече доста повече от посоченото от теб време, може би двойно. При всички случаи ще направя пак, но ще чакам да кажеш за бакпулвер/сода или съвет как да пека, че да не спадне. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Весела! Не, в рецептата няма бакпулвер нито други набухватели. А колкото до печенето аз стоя почти винаги до печката, макар да използвам и таймер. Пека на средна решетка с вентилатор и пиша времето което е нужно за моята печка. А знаем, че всяка печка пече различно, та съобрази времето за печене с фурната си. Пандишпана винаги поспада малко. Ако сиропа ти е дошъл в повече следващия път измери продуктите с по малка чаша и намали количеството масло.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора. Дааа..., пекох на най-долната част на фурната и без вентилатор, може би затова е отнело повече време, а печенето по-дълго отдолу пък направи долната коричка трудна за надупчване. Явно това е проблема, пък и рязкото охлаждане. Предполагам, че не пое течността не защото е повече, а защото беше сбит кекса. Пекох и в силикон, а съм забелязала, че в обикновена алуминиева форма се изпича по-добре.
      Ще има втора проба, като ще бъда по-внимателна, пекла съм пандишпан, но за блат, по на тънко.
      Хубав ден!

      Изтриване