30.01.2014 г.

Тимбало с пилешко месо и кори за баница


 Рецептата е от сп. ''Un mese in cucina'' и отдавна беше в оня мой списък, който имаме всички и  за който говори  Снежи е една своя публикация! Като си мисля сега освен тимбало, ако ястието се направи в тава може да се казва - баница с месо, праз лук и картофи.....много вкусно стана и ако имате малко повече време за готвене пригответе го!   


Продукти:
1 бр. пилешки гърди 
1 голям стрък праз лук 
2 средни по големина картофи
4 бр. листа за баница ( ползвах ''фамилия'')
щипка майоран
щипка чер пипер 
1-2 с.л. лимонов сок
сол 
зехтин 



Сварете пилешките гърди за 10 мин. в подсолена вода. Прецедете ги и нарежете на кубчета. Овкусете ги с лимоновия сок, черния пипер и майорана. 
Нарежете праза на кръгчета и го задушете с малко олио, вода и щипка сол. Когато омекне и остане на мазнина отстранете от котлона. Добавете ги при месото.
Обелете и нарежете на кубчета картофите. Сварете ги за 10 мни. в посолена вода. Прецедете ги и добавете при месото. 
Полейте с 3-4 с.л. зехтин и объркайте хубаво сместа. 



Намажете стените на дълбока стъклена купа (а може и тава както казах) с четка потопена в зехтин. Постелете 1 лист за баница и намажете с олио. Сложете втория и пак намажете с мазнина. Постъпете и с третия лист по същия начин. Изсипете плънката, изравнете сместа и покрийте последния лист. Намажете го с манина и изпечете тимбалото на 160 гр. докато корите получат приятен светло кафяв загар. 
Готовото ястие обърнете в чиния. Нарежете на парчета и сервирайте топло със салата по желание!


                                                          Да ви е сладко:)! От мен чаоооо и топла, уютна вечер!
  

21 коментара:

  1. Мм, отново в стихията си, Ив! Много вкусно, много!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Боряна,
    Дани! Хубаво утре, дами!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ... топла и уютна и твоята вечер да е Ив! Много вкусна баничка си приготвила :)


    ОтговорИзтриване
  4. Определено е чудесно, Ванче, просто голяма вкусотия си поднесла! :) Да ви е сладко и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      Йоли,
      Иглика,
      Гери,
      благодаря ви, мили дами за отделеното време и хубавите думи!
      Желая ви спокоен и топъл уикенд!

      Изтриване
  5. Ах,ти,вълшебнице!Колко си бих главата как я опече така на кръг тази вкусотия,докато разглеждах снимките и сега влизам тук и разбрах!Сууупер,никога не бих се сетила да го изпека в такава купа.
    Роби е един щастливец с толкова талантлива дама на сърцето му!
    Тимбалото е много,много вкусно и много оригинално!
    Хубав уикенд,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Благодаря, Роси! Колко страх брах купата да не се спука, щото си мислех, че няма да издържи на температурата (не е огнеупорна).
      Не знам кой от двама ни е по щастлив, но аз определено съм щастлива с него :)!
      Спокоен и уютен уикенд и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Аз и в тава да го направя пак тимбало ще го нарека, много ме изкефи името. Страшни рецепти показваш, Ив! Обожавам такива различни, интересни, атрактивни и същевременно много вкусни нещица. Прегръдки от мен и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Много оригинално, Ив! Веднага открадвам идеята за някоя от петъчните ни вечери :) И обещавам виртуална почерпка :)
    Поздрави и прегръдки, с пожелание за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Много оригинално тимбалче, Ив! Съчетава вкусни неща, няма начин да не сте си облизали пръстите! :)
    Усмихнат и вкусен уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много апетитно, особено с доматче:)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, момичета! Снежи, да знаеш, че ще си търся почерпката :), а на вас да ви е сладко в петък вечер!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Без малко да пропусна това интересно тимбаче!
    Ив, много практична идея си споделила!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Straxotna rezepta,i az imam staklena kupa,no me dostracha da eksperimentiram,opekax go vav malka tortena forma,no kam smesta pribavix i te4na priasna smetana,stana 4udesno.Blagodaria ti Ivana za straxotnite idei!Pozdravi1

    ОтговорИзтриване
  13. Много Ви благодаря за страхотната рецепта. Правя я вече няколко пъти, когато с каквото месце имам, правих я и с пилешко и със свинско, все е страхотна. Към нея добавям едно готово сосче майонезено с чесън, направо заспива. Супер е. Пак благодаря.

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Марианна,
    Гале :)...радва ме, че ви е харесла рецептата, и на нас стана любима!

    ОтговорИзтриване