Честита нова 2014!
Надявам се, че сте я посрещнали весело и незабравимо! Пожелавам ви да е здрава и щастлива, пълна с късмет и берекет! И нека бъде сладка като кростатата която ви предлагам!
Дай Боже и Амин! ..... А сега напред към първата за годината рецепта :)!
Продукти:
За тестото:
230 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1 ванилия
1/2 к.л. бакпулвер
За крема:
250 мл. прясно мляко
75 гр. захар
3 жълтъка
1 ванилия
25 гр. брашно
2 гр. желатин
200 мл. сладкарска сметана
100 гр. черен шоколад
За кроканта:
100 гр. бадеми
3-4 с.л. захар
Пресейте брашното, бакпулвера и ванилията в купа. Изсипете захарта, сложете яйцето и нарязаното на парчета студено краве масло.
Замесете меко, маслено тесто. Отначало то е на трохи,но постепенно се хомогенизира. Направете тестото на топка, загънете в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. Може да направите сладкиша и в кръгла тавичка (22см.). Аз избрах този път правоъгълна с размери 26/18 см. Охладеното тесто разточете на лист с дебелина около 3 мм. Точете на хартия за печене така после лесно ще прехвърлите листа. В тавичката от тестото оформете високи бордове, надупчете дъното с вилица. Върху тестото сложете втори лист хартия за печене и насипете вътре боб. При печенето той ще натиска дъното и няма да позволи на тестото да се надигне. Изпечете блата на 180 гр в предварително загрята фурна за около 25 мин. или докато видите, че краищата покафеняват. Тогава отстранете боба и доопечете още около 10-15 мин. Извадете тавичката от фурната, но оставете блата да се охлди напълно в нея.
В тенджерка налейте млякото. Прибавете брашното, захарта и разбитите с нея жълтъци. Сварете крема на умерен огън като бъркате непрекъснато до сгъстяването му. Отстранете го от огъня и добвете омекналия в малко студена вода желатин. Разбъркайте докато се разтопи напълно. Ароматизирйте с ванилията и оставете да се охлади.
Разбийте сметаната на твърд сняг и я добавяйте на порции към охладения яйчен крем.
В малко тиганче сложете бадемите и захарта. Карамелизирайте до светъл карамел. Изсипете бадемите и карамела на хартия, когато се втъвърдят ги начупете.
Крема е готов, кроканта също.....остава да напълним кростатата. На дъното изсипете 100 гр. разтопен шоколад. Изравнете го по цялата повърхност и отгоре разпръснете начупения крокант. Оставете половината за отгоре. Изсипете крема и изравнете добре. Украсете с останалия крокант и .....да ви е сладко :)! Аз изпробвах едни формички за шоколадови фигурки подарък от дъщеря ми Наталия, но нямах търпение да ги изчакам да се охладят добре и само една излезе читава и ставаща за украса:)!
От мен чаоооо и хубаво начало на годината!
Дай боже тези твои пожелания да бъдат-Амин!
ОтговорИзтриванеЗапочваш много вкусно и нека такава бъде цялата година,мила!
Топли прегръдки от мен!
Аморе тези твои кростати като вземеш да ги редиш направо ми пълниш душата!
ОтговорИзтриванеСпорна да ти е новата година с всичко!
Силно те прегръщам!
Ванче, прекрасна крастата! Честита 2014! Нека донесе много здраве за цялото ти семейство и само хубави моменти! Всичко най-добро и успех! :)))
ОтговорИзтриванеИв, за много години!
ОтговорИзтриванеС апетитно десертче почваш годината и все така да ти върви!
Прегръдки!
Честита,успешна и късметлийска година!!Добрър избор,да я започнеш със страхотен сладкиш!!Такава и ще е годината-сладка!!С най-добри пожелания.....от ценител на сладките/не само ги правя,но ги и ям/ (Y) :))
ОтговорИзтриванеЗа много здрави и щастливи години,Ив!Честита 2014-та!
ОтговорИзтриванеС този сладкиш стартираш от висок старт:))))))))Прекрасен десерт,магьоснице!
Честита Нова година, Ив! С пожелания за здраве, щастие, успехи и късмет! И да ви е сладка цялата година:)! Блестяща е тази Кростата!
ОтговорИзтриванеЧестита нова година Иве, много щастие ти пожелавам! Сладкиша е великолепен!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Маги :)
За много години! Неустоима кростата се е получила!
ОтговорИзтриванеИв и за теб да бъде щастлива, успешна и вълнуваща новата година!
ОтговорИзтриванеТук отново прекрасности и при това, много вкусни!
Честита 2014 година, Ивана!
ОтговорИзтриванеНека да е здрава, успешна, шарена и щастлива! И по-вкусна, разбира се! ;)
Кростатата ти е много апетитна, прелестна!
Кростата е много красива! Неустоима!
ОтговорИзтриванеАх,тези твои кростати-всяка е уникално вкусна ,и тази също не отстъпва!Както винаги отлично предложение,Ваня,представено толкова изкусително!
ОтговорИзтриванеЩастлива нова година!
За много години, Ивана! Бъди много здрава, усмихната, щастлива и вдъхновена през новата година!
ОтговорИзтриване