21.02.2014 г.

Origliette sarde - Карнавални сладки от Сардения


Може да ви изглежда проста работа да направиш такива сладки, но ви казвам, че втори път едва ли ще се захвана с тях. И не щото не ни харесаха и не са вкусни, но са много трудоемки. Сигурно  жените от Сардения не мислят така и знам от моята приятелка Антонела, че се правят не само по карнавално време, а и за сватби.  Дано успея да ви обясня как става това навиване на тестото, щото аз даже след подробното обяснение на Антонела срещнах голяма трудност докато ги навръткам като гъсенички. Ама не кандисах докато не ги направих де:).  


Продукти:
За тестото:
250 гр. фино смлян грис
2 яйца
20 гр. краве масло 
щипка сол 
За сиропа:
2 с.л. мед
4-5 с.л. вода
кората на 1/2 портокал 

Грисът и кравето масло могат да се заменят съответно с бяло брашно и свинска мас. Замесете тесто (става много твърдо) и го оставете на стайна температура да се отпусне за  час. Разточете го на много тънък лист и с  къдрав нож нарежете дълги ленти с ширина 1 см. Навивайте всяка лента около показалеца и средния си пръст като след всяко завиване на лентата притискате тестото и  измъквате пръстите един след друг предвижвайки се напред.  Готовите фигурки изпържете в загрято олио и извадете върху кухненска салфетка за да се отцеди излишното олио. 
Затоплете меда, водата и портокаловата кора. Потапяйте всяка фигурка в охладения сироп.Поръсете с цветни, захарни мъниста и ...да ви е сладко:)!  



                                                                     Чаооо! Желая ви хубави събота и неделя! 


26 коментара:

  1. Сигурно с малко тренировка ще се справяш бързо и ти като тях, Ваня :)
    Защото изглеждат убийствено вкусни!
    Поздрави и хубав и почивн идни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако съдя по първите излезли и последните такива, наистина тренировка му е майката :)!
      Благодаря, Пепи! Хубав уикенд и за теб!

      Изтриване
  2. Много са интересни тези сладки, Ивче! Прииска ми се и аз да се заиграя с тях, още повече като си представих как хрупкат и ухаят на мед. Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е,Снежи, че хрупат даже и след 2 дни:)! Знам, че ще ги направиш ,ако се заиграеш!
      Прегръдки и хубава неделна вечер!

      Изтриване
  3. Ванче, взимам си едничка с удоволствие и те поздравявам за положения труд. Май много си приличаме с теб по ината, и на мен помага често (е, и вреди, ама не обръщам внимание). Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери ...приемам поздравите и комплимента за ината :)!
      Поздрав и от мен с пожелание за хубава неделна вечер!

      Изтриване
  4. Като дантели са.....Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са, но не бих се справила с навивките:)

    ОтговорИзтриване
  6. :))) Как се смях на глас, Ив! Захванала си се но си успяла. Гледай какви прелестни сладки. Аз още във Фб им хвърлих око, ама едва сега стигнах до рецептата. Дали да не се захвана и аз с тях, ама ще трупам май рецепти в кулинарни провали. Ти си прекрасна! Поздрави, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, да ...:)) и на мен сега ми е смешно, но не беше така докато ги правех:)! И че къде има само успехи....провалите са най-големия урок който получаваш, нали:)?
      Благодаряти, Бонбон и се радвам, че те разсмивам :*!
      Хубава неделна вечер, сладур!

      Изтриване
  7. Ivana.. how lovely.. My Mom used to make these, but not as creative! She cut small rectangle, made a small cut in the centre and pull through one side! She called them "nothings" or "Grandma's ear"! My chinese friend makes them also, but sprinkles cinnamon sugar on them!

    ОтговорИзтриване
  8. Колкото по- трудно, толкова по- сладко. Те, затова италианците ги правят само на карнавал и свадба, но ти си се справила чудесно за италианка от България. Поздрави и целувки.

    ОтговорИзтриване
  9. Аааа ... разбрахме че си упорита :) Как ще кандисаш? А ние как щяхме да разберем какви карнавални сладки ядете там в Италия? Ама много са красиви ... казваш че и вкусни били Ив :)
    Всичко разбрах ... грабвам едничка и тичам на разходка :)
    Прекрасен неделен ден мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, Антонела снощи ми беше на гости, опита ги и кусура който им намери, че тестото трябвало да бъде разточено по на тънко, иначе са супер :)! За нея и не само било фасулска работа, от малки ги правели.. ..де да беше така и за мен :))!
      Разходката ти отдавна е свършила, но ти пожелавам хубава неделна вечер!
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  10. Ти май ми се разсърди, е? Нямах такова намерение, зная че трудно да се направят и затова те попитах.
    весела неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм сърдита и не знам за какво питане говориш, Жани?! Моля да ми обясниш.
      Поздрави! Хубава неделна вечер!

      Изтриване
    2. Бях ти писала коментар, в който ти казвах,че подобни почерпки се правят и в Гърция за сватби, кръщене и именни и рождени дни. Правят се в формата на ролка, руло, на английски им казват honey roll. Наричат се дипли, защото са надиплени (навити). В Крит (и не само) се прави вариант подобен на твоя, казват се авгокаламара и ксеротигана. Имайки в предвид тях как изглеждат те попитах дали тези, които показваш не трябва да ли да са по- тънкоразточени и с повече шупли. Не знам как не си прочела коментара, стори ми се че се публикува нормално.
      Поздрави и успешна нова седмица!

      Изтриване
    3. Нямам такъв коментар, Жани, но и да имаше не виждам нищо за сърдене :)! И да трябва да са по-тънко разточени, ама за който може :)....
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
    4. Майсторското точене на този вид сладки става с много точене и с подсказване от някоя по-възрастна и опитна домакиня, която ги е правила много много пъти... Трябва да хванеш Антонела да ти покаже как ги прави тя, а пък има и тънкости в сиропирането им...с добро желание ще им навиеш и на тях, не се съмнявам!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Ивана, и аз не бих ги направила не за втори, а за първи път, но ако нещо те цапне по главата и ти се доще пак да сучещ палци и показалци, моля завий ми няколко и ми прати да ги пробвам;) Сигурно си заслужава зора или поне трябва човек да се жени, за да си го причини;) Иначе да, много ми харесват, ама много! Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мъхче!Може и да те разочаровам, ама си напарих кашлицата с първия път и не мисля за втори, тъй че колет не чакай :)!
      Прегръдки и хубава нова седмица!

      Изтриване
  12. Ив, много съм впечатлена! Голямо усукване на пръсти и паднало! Явно си имала огромно желание да ги направиш! А желанието е наистина голям двигател! Възхищавам ти се!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване