28.03.2014 г.

Пай (кростата) с конфитюр от вишни и рикота


Новата ми поставка за торти си намери красив сладкиш за презентация:)
Продукти:
За тестото:
270 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар
2 яйца
настъргана кора от лимон
Пълнеж:
1 малко бурканче конфитюр от вишни
250 гр. рикота
2 с.л. захар
1 ванилия



Пресейте брашното, добавете яйцата, захарта, нарязаното на парченца студено краве  масло и настърганата лимонова кора. Замесете меко тесто. Приберете го в хладилник за 1 час. В купа смесете рикотата със захарта и ванилията. От охладеното тесто откъснете едно малко парче. Горе-долу колкото голяма ябълка. Останалото разточете на лист с дебелина 3-4 мм. Прехвърлете го в тавичка (22см.) като оформите висок борд. Надупчете с вилица дъното на тестото. Изсипете конфитюра и го разстелете равномерно. Покрийте го с изварата. На набрашнена повърхност разточете отделеното тесто. Разточете го и с помощта на точилка го прехвърлете върху приготвения пай. Оформете борда като притиснете с пръсти краищата. Изпечете сладкиша на 180 гр. долна решетка в предварително загрята фурна с вентилатор  за около 30 мин. Извадете тавата от фурната и охладете пая на решетка. Поръсете с пудра захар и ...да ви е сладко :)!
  


Най-хубавият петел е нашия Артуро, нали:)?  
Чаооо, хубави и спокойни почивни дни!





14 коментара:

  1. Чудесна поставка, Ивче!
    И паят с това сладко от череши ще е ....ммм...
    Поздрави с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ив, Артуро е наистина красив, поставката ти също. Обаче най ми хареса кростатата. Обожавам сладко от вишни.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гени ....Артуро е новата ми любов :))!
      Хубав уикенд и на теб!

      Изтриване
  3. Поставката е прекрасна! Много стилна и изискана, и в комбинация с тази уханна кростата - прелест! Хубави почивни дни! Прегръдки и целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Ив, много ти е привлекателна кростатата, не съм правила досега, но поне зная откъде да взема ако реша, при теб има най-хубавите! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Само гледай да не се накипри върху кростата Артуро... Че е толкова хубава и така добре изглежда. :)
    Ванче, честита ти поставка, все такива вкусотии да я красят. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудна поставка! А пайчето така добре и подходжда! Вкусотийка!

    ОтговорИзтриване
  7. Много красива поставка, Ив, честита! И сладкиш, който страшно му отива!
    Артуро, загладил перце, охранила си го :)) Аз загладих поглед с поредната ти вкусотийка и ти пожелавам усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Точно поставката ми се наби в погледа от раз - невероятна е, Ив! Да ти е честита и все вкусотийки да поднасяш с нея. Артуро е прелестен, да знаеш! А сладкиша ти е вълшебен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Оооо,не-ще го правя това разкошно сладкишче....Поставката ти е разкошна!А Артур - още повече....
    Прегръдки ,Ванюшка!

    ОтговорИзтриване
  10. Ох,Ваня,Ваня,както накуп разгледах 5 рецепти назад до морковения сладкиш не ме питай от кое искам най-първо,защото и аз не мога да кажа,толкова много ми хареса всичко!Кексчето с шоколад и кокос е превъзходно и толкова пухкаво,рибката е супер оригинална,ефектна и несъмнено много вкусна,обаче май тази кростата ще е фаворит-толкова е съблазнителна!Отивам да я сложа в листата :) .
    Прегръдка от мен и хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Ивана, много вкусен сладкиш! Щом е пай ще ми хареса, а има ли и вишни, със сигурност поне две парченца! Е то от твоя вероятно няма и едно останало....

    ОтговорИзтриване
  12. Ив, честита ти придобивка и разкошния пай си е намерил подходящо място върху нея!
    Хубавец ти е Артуро, но и кокошчицата не отстъпва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване