15.05.2014 г.

Обърната пица с прошуто и домати


Продукти:
за тестото:
 500 гр. брашно
280 мл. вода
30  мл. зехтин
10 гр. прясна мая от кубче
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
за гарниране:
150 гр. прошуто крудо
3-4 малки домата
клонки пресен майоран 



Замесете меко и еластично тесто от изброените продукти. Сложете го в набрашнена купа, намажете съз зехтин и покрийте съда с навлажнена кърпа. Оставете тестота да удвои обема си. Напоследък използвам малко мая за замесването, това прави пицата по-лека и лесна за храносмилане. А скоро гледах в едно кулинарно предаване как замесиха същото количество брашно само с 1 гр. мая.....някой ден ще опитам и ще споделя. 



Застелете дъното на подходяща тава с хартия за печене. Намажете я хубаво със зехтин и наредете нарязаните домати и клончета майоран. Върху тях сложете прошуто крудо. Разточете тестото и покрийте наредените в тавичката продуки. Не правете една голяма , а разделете тестото за две или три пици. 
Изпечете пицата за около 10 мин. в предварително загрята на най-високата температура фурна.  Изпечената пица обърнете върху дъска така, че това което е било отдолу да мине отгоре, нарежете и сервирайте веднага. 

Да ви е сладко :)..... чаооо! 


Синьо небе, зелено море :)...снимката е от сутрешната ми разходка!



17 коментара:

  1. ааааа, много интересна пица, изпечена така :)Със сигурност ще я пробвам, без това за довечера съм замислила пица :)
    Поздрави, Ваня и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи .....надявам се да ви хареса...пицата е от рецептите на моя любимец Габриеле Бончи :)!
      Поздрав и спорен утрешен ден

      Изтриване
  2. Супер! Ще опитам този вариант на пица. Хареса ми, Ив!
    Сега се сещам, че някъде бях гледала и пица на тиган, ама къде ли? :)
    Снимката е много красива, нищо, че е зелено морето :)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа не е при мен пицата на тиган :), но ако си спомниш ще се радвам да покажеш!
      Благодаря, Снежи и да ви е сладко като я направиш :)!
      Хубаво утре, мила!

      Изтриване
  3. С тази сутрешна гледка си се заредила положително за целия ден!
    Много интересен начин за печене на пица и определено ще се пробва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили! Снимката стана хубава и морето/небето изглеждаха точно така и на живо, но духаше страшен вярър и разходката беше кратка......утре повече:)!

      Изтриване
  4. Срам! Никога дори не съм чувала за такава пица, а уж се имам за обичаща да готви персона ;) Прекрасна е! Огромна благодарност за идеята! Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е срам :)....аз отдавна спрях да си мисля, че знам всичко за пиците......А тази наистина е много вкусна!
      Хубав утрешен ден, Милена!

      Изтриване
  5. Каква чудесна публикация!
    Много интересна рецепта - от теб научавам за обърната пица! Изглежда страхотно!
    Благодаря ти!
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда страхотно! Непременно ще се пробва:)

    ОтговорИзтриване
  7. Ваня,пак нещо изкушаващо ни поднасяш и толкова интересно,не бих се сетила за подобен вариант на изпичане!Благодаря за споделената идея,много оригинално и различно!
    Прегръдка и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Ванче, преркасна идея! Със сигурнст ще е много вкусно, а морето е просто магично. Все така да ти започват сутрините!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Леле, снимката на морето е уникална, Ив, какви цветове! А пицата е интересна, май не съм виждала такава, ще взема да им "обърна" в къщи по една:))) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, значи!!!! Пицата е консумирам всякак- обърната или не( не съм яла истинска италианска пица по вашите места, щото не съм ходила натам), но морето ти.... морето ти ще го сънувам;) Прегръдка, Ивана и много хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен22 май 2014 г., 0:57

    Molia vi kajete mi zasto da e obarnata kato ne monjes ka6kaval da i porasis otgore

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А защо искате да ръсите непременно кашкавал? Правят се пици и без него и Ви уверявам много вкусни!

      Изтриване
  12. Анонимен22 май 2014 г., 1:02

    Predstavata mi za pitsa taka se vlo6ava . Ili?ina4e mnogo gi obi4am ama tazi mi e stranna i ne moga da si predstavia blusa i bez kaskaval

    ОтговорИзтриване