2.05.2014 г.

Панна кота с ягоди




Продукти за 4 порции:
300 мл. течна сладкарска сметана
200 мл. пълномаслено прясно мляко 
1 шушулка ванилия
10 гр. желатин
120 гр. пудра захар
200 гр. ягоди
3 с.л. захар
бучка краве масло колкото орех
1 к. ч. вода 




В тенджерка смесете сметаната и прясното мляко, подсладете със захарта и добавете остърганите от ваниловата шушулка семенца. Сложете на котлон и бъркайте сместа 8-10 мин. Не и позволявайте да заври. Отстранете от огъня и добавете омекналия в студена вода желатин. Разбъркайте добре за да се разтопи. Напълнете чашки по ваш избор ( ползвах за крем карамел) с готовия крем, изчакайте да се охлади и приберете в хладилник за поне 5 часа. 
Нарежете ягодите на малки парчета. Преместете  ги в касерола заедно с водата, захарта и кравето масло. Сложете съда на умерен огън и варете плодовия крем около 5-6 мин. 
Преди поднасяне потопете чашките с панна кота за няколко секунди в хладка вода и ги обърнете в подходяща чиния. Полейте всяко кремче с ягодовия конфитю и поднесете. 
                                                               Да ви е сладко :)...Хубави събота и неделя! 



11 коментара:

  1. Каква приятна изненада!
    Превъзходно, Ив - браво!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Много свежо и вкусно, Ивана! Изглежда адски апетитно! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Повече от вкуснотия..........Чудесен десерт,Ив!

    ОтговорИзтриване
  4. Щом е с ягоди, няма как да не е вкусно:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ванче, очите ми станаха в панакотата ти... Така ефирна се е получила, така вкусно изглежда, страхотно!
    Грабвам си лъжичка. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова цветна и несъмнено вкусна, прелестна панакота, Ванче!

    ОтговорИзтриване
  7. Vsichko e chudesno milo momiche!Sledya s golyam interes receptite,kuxnyata e moyata slabost!Pozdravleniya!Samo....zasto ne polzvasch bulgarski imena...mislya che ste e oste po xubavo !Izvinyavay y ne se obigday ne go kazvam s loscho,naprotiv!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Екатерина! Живея в Италия, затова повечето от ястията и сладкишите, които публикувам са от италиански списания и предавания! Старая се да пиша по възможност български имена, но има някои които не мога да преведа и оставям с оригиналните.
      Поздави! Хубава вечер!

      Изтриване
  8. Привет и от мен, Ваня! Радвам се, че открих тази прекрасна рецепта за панна кота, която приготвих преди малко :) Нямам търпение да я опитам. Обожавам италианската кухня и се радвам, че блогът ти предлага толкова голям избор на такива рецепти! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси за милите думи! Надявам се да намериш много от рецептите ми по твой вкус :)...Да ти е сладко с ягодовата панна кота!
      С поздрав и пожелание за хубава юнска вечер!

      Изтриване