След рецептата за домашни талятели идва ред на домашни равиоли. Нещо много, много вкусно и съвсем лесно за правене...трябва ви само малко повече време, но резултата ще ви възнагради щедро:)! Тук освен машинката за правене на паста ви трябва и шаблон. Мария ми подари нейния купен преди 50 год. и още в оригиналната си кутия.
Продукти за пастата:
2 яйца
180-190 гр. брашно
щипка сол
1 с. л. зехтин
Направете си кладенче от брашното, чукнете вътре двете яйца, щипка сол, 1 с.л. зехтин и замесете средно твърдо тесто. Покрийте с найлон и кърпа и оставете на стайна температура за час. Тестото трябва да се отпусне.
Разделете го на 2 еднакви части. С машината за паста направете две еднакви кори. Набрашнете долната част на едната кора и покрийте с нея шаблона за равиоли. Сложете във всяка формичка от плънката приготвена от сварен спанак и извара. С мокра четка навлажнете кората за да може когато сложите другата отгоре да залепне хубаво. Прекарайте точилката по повърхността на корите. Назъбените ръбчета на шаблона ще нарежат равиолите красиво. Върху набрашнена повърхност обърнете шаблона и освободете готовите равиоли. Те могат да се направят и без шаблон разбире се ....слагате едната кора върху набрашнена повърхност, разпределяте на равно разстояние от плънката, покривате с другата кора и режете с къдрав нож за паста :)
Продукти за сметановия сос:
1 скилидка чесън
1 лукче ''шалот''
200 гр. манатарки (ползвах замразени)
100 мл. сметана за готвене
зехтин, сол, чер пипер
Нарежете лука и скилидката чесън на ситно. Запържете ги в зехтина. Добавете гъбите нарязани на много малки парченца. Налейте 1 к.ч. топла вода и задушете за около 5-6 мин. Изсипете половината от сметаната. Разбъркайте добре и отнемете съда от огъня.
Сложете равиолите в тенджера с подсолена вода. Варете ги 3-4 мин. НЕ повече!
Прецедете ги и веднага ги сложете в соса. Добавете останалата сметана, поръсете с чер пипер , разбъркайте всичко на включен котлон за минута-две. Прехвърлете в чиния и сервирайте веднага. Посочените продукти са за 3 порции.
Да ви е сладко:).....чаооо!
Ох ... любимите ми спаначни Ив :) Със сигурност са много, много вкусни!
ОтговорИзтриванеПриятен неделен следобед и да ви е сладко на вас ... въздишката остава за мен :)
Благодаря, Дани ...ама много вкусно беше наистина :)
Изтриване....не въздишай ще направя и за теб :*!
Прегръдка, мила! Хубава вечер!
Може ли и за мен, Ванче? :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни равиоли, само си представям вкуса им и се разтапям... Получили са се идеални, Ванче!
Вкусен следобед!
Благодаря, Гери ....взимай, че не останаха :)!
ИзтриванеХубава неделна вечер!
Ох, страхотно! И ужасно дразниш с тези манатарки, да знаеш!
ОтговорИзтриванеОх, чаках ги, с тия манатарки особено, шаблона ме изуми, не съм виждала такъв! Прекрасни, ще пробвам! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеОще от заглавието се настроих мислено за голямо блаженство,Ваня!Равиолите ти са убийствени,поздравления за майсторството!Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеЧудесно ястие, тук ухае даже:)
ОтговорИзтриванеТук ми е трудно- няма нерви да ги направя, но имам двойно количество нерви, за да се справя повече от фантастично с две порции поне;) Чудничко!
ОтговорИзтриванеХубава седмица ти желая!
Чудесен подарък и един добър майстор - отличен резултат!
ОтговорИзтриванеmanitarki se kazvat
ОтговорИзтриванеraviolite sa chydesni i mnogo vkysni
ОтговорИзтриванеops greshka manatarka se kazva
ОтговорИзтриванеОт доста време се каня да направя прясна паста, все се оправдавам с няма време, но мисля, че момента сериозно е настъпил :) Така се изкуших от твоите прекрасни равиоли!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изпълнение от теб, Ивана!
Поздрави!
Благодаря, Таня! Да ти е сладко, рецептата наистина е много вкусна не отлагай повече :)!
ИзтриванеХубава вечер! С поздрав!