5.05.2014 г.

Класическо тирамису


Рецептата претендира да е класическа  ......А тя е от последния брой на сп. ''Cucina moderna''. В блога може да прочетете още и за:



Продукти за 4 порции:
14 бишкоти ''савоярди''
250 гр. маскарпоне
120 мл. сладкарска сметана
2 жълтъка
75 гр. захар
3 к.ч. силно кафе
2 с.л. горчиво какао
 2 с.л. коняк 



Сварете кафето, добавете коняка и го оставете насртана да се охлади. Тук кривнах малко от класиката....трябваше вместо коняк да се сложи ликьорното вино ''Marsala'', нямах в къщи, но и коняка свърши работа.....
В купа сложете захарта, жълтъците и маскарпонето. Разбийте ги с миксер за 3-4 мин. Сложете купата на водна баня и бъркайте енергично крема за около 7-8 мин. Отдръпнете съда от котлона и оставете да се охлади. Когато е готов добавете разбитата на твърд сняг сметана. На снимката горе съм показала крема след свалянето му от огъня и прибавянето на сметаната. 
Започнете да редите тирамисуто. Разстелете от крема на дъното на подходяща чиния. Потапяйте всяка бишкота в кафето и наредете първия ред от 7 броя. Разстелете от крема отново и поръсете обилно с какао. Продължете с втория ред бишкоти по същия начин. 
Приберете сладкиша в хладилник поне за 6-7 часа. Преди поднасяне го поръсете отново с какао, за да освежите вида му.  

                                                                                Да ви е сладко :)! Чаооо!


13 коментара:

  1. Прекрасно е Ванче! Направо да го започна от монитора! Наминах да погледна, че много често правя тирамису, пък сега отивам в САЩ при зетьовете, дето всички го обичат :) ! Да се усъвършенствам с автентична италианска рецепта! Не съм започвала с крем отдолу, идеята ми харесва, ще стане по-сочно? А и обикновено варя на водната баня само яйцата със захарта, не му ли става нещо на маскарпонето от топлината?
    Благодаря за рецептата, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Нищо не му става на маскарпонето, напротив от топлината се отпуска и става още по креместо, а с жълтъците и захарта по-пухкаво. А после със сметаната крема наистина се обича :) И аз за пръв път правих този крем, но се получи по-хубав от всички до сега!
      Хубаво изкарване при малките сладури в САЩ :)
      Поздрави и лек полет!

      Изтриване
  2. Леле, Ив, колко разновидности имаш на тирамису :) Обожавам сладкиша, но винаги съм правила крема без яйца.
    Изглежда толкова добре, че чак се замислям дали да не скокна до магазина за маскарпоне (или наготово да ти дойда на гости :)). Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тръгвай веднага, че остана едно ъгълче ...да не свърши и то :)...
      Благодаря, Снежи! Хубав Гергьовден!
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  3. Любимият ми десерт! Винаги се радвам да видя предложенията ти на класичките рецепти, Ив! Честит Гергьовден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И в къщи е най-любим :)!
      Хубав празник!

      Изтриване
  4. Леле, колко много разновидности на любимия десерт, коя от коя по-прелестна, поздрави и прегръдки, Ванче!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, как обичам и то точно в този му вид със сметана, приказно е ! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Представям си вкуса-неустоим!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкош! Иде ми да загреба с голяма лъжица, Ивана :) Никога няма да ми омръзне да го хваля този десерт, а да го ям пък мога всеки ден :) За разлика от някои хора, аз само веднъж съм го пробвала без яйца - хубава торта стана, но оригинала е друго нещо, нали? ;)
    Поздрави и хубави, усмихнати майски дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Докато ме нямаше в нет пространството ... много вкусотии съм изтървала :(
    Обаче тирамисуто ти още днес ще направя Ив ... и утре ще му се насладим с удоволствие :)
    Сърдечно благодаря за рецептата и те прегръщам Слънце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, мили дами :)
      Дани, да ви е сладко....нашето отдавна вече е спомен :))!
      Хубав съботен следобед!

      Изтриване
  9. http://www.kulinarno-joana.com/2009/02/tiramisu/

    ОтговорИзтриване