Рецептата претендира да е класическа ......А тя е от последния брой на сп. ''Cucina moderna''. В блога може да прочетете още и за:
Продукти за 4 порции:
14 бишкоти ''савоярди''
250 гр. маскарпоне
120 мл. сладкарска сметана
2 жълтъка
75 гр. захар
3 к.ч. силно кафе
2 с.л. горчиво какао
2 с.л. коняк
Сварете кафето, добавете коняка и го оставете насртана да се охлади. Тук кривнах малко от класиката....трябваше вместо коняк да се сложи ликьорното вино ''Marsala'', нямах в къщи, но и коняка свърши работа.....
В купа сложете захарта, жълтъците и маскарпонето. Разбийте ги с миксер за 3-4 мин. Сложете купата на водна баня и бъркайте енергично крема за около 7-8 мин. Отдръпнете съда от котлона и оставете да се охлади. Когато е готов добавете разбитата на твърд сняг сметана. На снимката горе съм показала крема след свалянето му от огъня и прибавянето на сметаната.
Започнете да редите тирамисуто. Разстелете от крема на дъното на подходяща чиния. Потапяйте всяка бишкота в кафето и наредете първия ред от 7 броя. Разстелете от крема отново и поръсете обилно с какао. Продължете с втория ред бишкоти по същия начин.
Приберете сладкиша в хладилник поне за 6-7 часа. Преди поднасяне го поръсете отново с какао, за да освежите вида му.
Да ви е сладко :)! Чаооо!
Прекрасно е Ванче! Направо да го започна от монитора! Наминах да погледна, че много често правя тирамису, пък сега отивам в САЩ при зетьовете, дето всички го обичат :) ! Да се усъвършенствам с автентична италианска рецепта! Не съм започвала с крем отдолу, идеята ми харесва, ще стане по-сочно? А и обикновено варя на водната баня само яйцата със захарта, не му ли става нещо на маскарпонето от топлината?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, поздрави!
Благодаря, Сонче! Нищо не му става на маскарпонето, напротив от топлината се отпуска и става още по креместо, а с жълтъците и захарта по-пухкаво. А после със сметаната крема наистина се обича :) И аз за пръв път правих този крем, но се получи по-хубав от всички до сега!
ИзтриванеХубаво изкарване при малките сладури в САЩ :)
Поздрави и лек полет!
Леле, Ив, колко разновидности имаш на тирамису :) Обожавам сладкиша, но винаги съм правила крема без яйца.
ОтговорИзтриванеИзглежда толкова добре, че чак се замислям дали да не скокна до магазина за маскарпоне (или наготово да ти дойда на гости :)). Поздрави и прегръдки!
Тръгвай веднага, че остана едно ъгълче ...да не свърши и то :)...
ИзтриванеБлагодаря, Снежи! Хубав Гергьовден!
Прегръдка и за теб!
Любимият ми десерт! Винаги се радвам да видя предложенията ти на класичките рецепти, Ив! Честит Гергьовден! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! И в къщи е най-любим :)!
ИзтриванеХубав празник!
Леле, колко много разновидности на любимия десерт, коя от коя по-прелестна, поздрави и прегръдки, Ванче!
ОтговорИзтриванеОх, как обичам и то точно в този му вид със сметана, приказно е ! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПредставям си вкуса-неустоим!
ОтговорИзтриванеРазкош! Иде ми да загреба с голяма лъжица, Ивана :) Никога няма да ми омръзне да го хваля този десерт, а да го ям пък мога всеки ден :) За разлика от някои хора, аз само веднъж съм го пробвала без яйца - хубава торта стана, но оригинала е друго нещо, нали? ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави, усмихнати майски дни!
Докато ме нямаше в нет пространството ... много вкусотии съм изтървала :(
ОтговорИзтриванеОбаче тирамисуто ти още днес ще направя Ив ... и утре ще му се насладим с удоволствие :)
Сърдечно благодаря за рецептата и те прегръщам Слънце!
Благодаря ви, мили дами :)
ИзтриванеДани, да ви е сладко....нашето отдавна вече е спомен :))!
Хубав съботен следобед!
http://www.kulinarno-joana.com/2009/02/tiramisu/
ОтговорИзтриване