16.02.2015 г.

Печени яребици ''а'ла Ришельо''


Нямах ядовете на Пепи относно перушината на целия пернат вид на планетата, моите не бяха отстреляни в някоя гъста гора, а купени от магазина  и  оскубани до шушка! Сигурно е, че  нямаха и онзи див горски вкус, но приготвени по нейната рецепта станаха много, ама много вкусни ! 
Пепи, аз ти благодаря за супер рецептата и ще пробвам онази с бирата за която ми каза в най-скоро време! 


Яребичките бяха добре охранени, та спокойно предвидих по една на човек, тоест две - за мен и Роби! И като го знам как ''обича''месо значи за мен беше яребица и половина, аз съм по-видния канибал в къщи! 
Та на рецептата:
2 яребици
2-3 гъби каквито си искате
1 с.л. ориз
4 ленти тънко нарязан пушен бекон
100 мл. зеленчуков бульон (при Пепи-пилешки)
100 мл. червено вино 
1 с.л. захар
2 големи глави лук
зехтин
чер пипер
сол 
лимонов сок (половин лимон)
бучка краве масло

Нарежете лука на полумесеци и го претрийте с малко сол. В купичка сложете омекналото краве масло, лимоновия сок, сол и щипка чер пипер. При Пепи има и канела, аз имам един не особено вкусен спомен от пиле с канела затова я прескочих. Объркайте всички подправки в купичката и намажете птичките отвътре и отвън. Нарежете 1/2 глава лук на ситно, задушете лука в малко олио, сложете нарязаните на дребно гъби и ориза. Налейте чашка топла вода и гответе докато ориза набъбне. В коремчето на всяка яребичка сложете по 1 с.л. от плънката. Увийте по две ленти бекон около всяка птичка. Аз използвах за печене глинен съд. На дъното му сложете претрития със сол суров лук, сложете отгоре яребиците и налейте виното в което сте разтворили захарта и бульона. На мен ми остана от плънката, та сложих и нея. Изпечете ястието на 180 гр. за около час и половина. 
Е, че много вкусно си беше....пробвайте и да ви е сладко:)! 
Чаооо и хубава нова седмица!  



13 коментара:

  1. Уникални! Толкова е изкусително това! Много добро изпълнение, Наистина превъзходно ястие си направила. Дума да няма, Пепи е най-доброата на света по отношение на приготвяне на дивеч. Царица е, рецептите и са уникални! Искрени адмирации и за двете!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз да повторя думите на Йоли с допълнение, че и в много други отношения Пепи може да ни е за пример. От всички ви се уча, Ванче, а пък от твоите вкусотии... Сигурно само от гледане пълнея. :) Прекрасно е всичко отново!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Просто перфектни са твоите гарджета, Ваня! Много изкусително поднесени, вкуса ми е ясен :)
    У нас нали са забранени :))) ще взема да отпусна пак края да доставят няколко :)
    Поздрави и хубаво утре на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Как хубаво си ги ,,повила'' и разположила в меко легълце от лук и аромати...не ми се мисли каква вкусотия е!
    Прегръдки и целувки за спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Превъзходни са! Толкова добре покрити и полегнали, както е написала Хриси!
    Взимам си тази чинийка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Хахах, имах неблагоразумието да отпия глътка кафе, точно когато отворих публикацията:)))) Голям смях с вас двете:). Обаче като ги гледам тези Ришельо хич не ми е смешно вече. Никога не съм ги правила, пък много са наперени да му се не види. Прекрасен вторник, скъпа!

    ОтговорИзтриване
  7. Ваня,
    баща ми е ловец и прекрасно знам как се скуби и приготвя дивеч.Дивите пернати се оставят един ден да висят окачени навън / фазан, пъдпъдък, яребица и др /.След това се скубят без да се попарват.Перушината е суха.Пъдпъдъците т.к. са много мазни есента ги поставяме за кратко във фризера и после перушината се оскубва много лесно без да се обелва кожата.Пърлят се завити във вестник, защото така не окапва мазнината на дивеча.
    Прекрасно ястие се е получило, но ако птиците са диви не е нужно да се мажат с масло, достатъчно мазни са.Само фазанът има по - сухо месо.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. Ваня,разкошни птичета си приготвила!Щом по рецепта на Пепи и в твоите ръце,значи се е "родило" на масата нещо да си оближеш пръстите!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви, момичета!
    Прегръдка за всяка от вас за отеделеното време и хубавите думи! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Не съм от "канибалите", но на това устоява ли се?! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Какво ли не бих дала да си отчупя едно малко крехко бутче от тази вкусотия, така ми се иска да опитам, но ще се постарая да намеря яребици и да опитам рецептата.
    Поздрави, Иве!

    ОтговорИзтриване
  12. За мръвка се доверчвам на пепчо безрезервно. Гледами ти, а от това, което показваш, също гледам, че никак не си сбъркала, Ивана! Страхотни са! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване