19.06.2015 г.

Сладкиш ''шоко-коко''


Рецептата е на шеф Fabio Campoli и подслажда  посетителите на EXPO Milano 2015! Моята не стана като на шефа, но пък подслади две приятелки и още няколко роднини! 
Шоколад и кокос в нежна прегръдка, опитайте този разкошен сладкиш! 


Продукти:
за шоколадовата смес:
100 гр. краве масло
150 гр. захар
100 гр. брашно
3 яйца
175 гр. черен шоколад
15 гр. горчиво какао
щипка сол
за кокосовата смес:
1 белтък
85 гр. кокосови стърготини
70 гр. рикота 
50 гр. захар
80 мл. прясно мляко ( в оригинал-сметана)
1 ч.л. бакпулвер



В купа разбийте белтъка със захарта до пухкав  крем, добавете рикотата,  прясното мляко, кокосовите стърготини и бакпулвера. Хомогенизирайте сместа добре, покрийте купата с домакинско фолио и приберете в хладилник за един час. 
Начупете шоколада и добавете нарязаното на парчета краве масло. Сложете съда на водна баня и бъркайте докато продуктите се разтопят. 
Разделете белтъци от жълтъци. Последните разбийте със захарта до получаване на крем. Смесете брашното с какаото. Разбийте белтъците с щипка сол. Прибавете белтъците към разбитите на крем жълтъци. Добавете брашното и на струйка излейте леко охладения шоколад. Хомогенизирайте добре. Във форма (22см.) с откопчаващ се ринг застелете хартия за печене. Изсипете шоколадовата смес. Подравнете. Вземайте с лъжица от кокосовата смес и  поставяйте върху шоколадовата  като леко притискате да за хлътне навътре. Изпечете сладкиша в предварително загрята  на 180 гр. фурна за 25-30 мин. Поръсете с пудра захар. Нарежете когато се е охладил напълно! 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 


9 коментара:

  1. Ванче, страхотен е! Неведнъж съм казвала колко много обичам шоколад и кокос на едно. Ето ги в толкова изкусителна комибинация отново! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Тази комбинация е и моя любима!
      Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  2. Ив , отново ме изкушаваш с любима комбинация - кокос и шоколад! Не мога да устоя....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Наталка когато го направиш! :)
      Поздрав за хубава неделя!

      Изтриване
  3. Наистина трудно може да се устои на този сладкиш! Поздравления, Ив!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9 юли 2015 г., 7:51

    Здравейте, рядко пиша-винаги се възхищавам на дантелите. Вчера направих сладкиша, много приятен и различен. Всичко го харесаха. Забравих какаото да сложа в тъмната смес, но освен на цвета /не стана тъмно кафяв/ не попречи на вкуса, надявам се. Благодаря!!Яна
    Редовно си разпечатвам някои рецепти, а дори съм пробвала - но както казах по-горе, не пиша. Между другото сутрин един от блоговете, които отварям е този и съм разочарована ако няма нищо.Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Яна! Щастлива съм от коментари като твоя и благодаря от сърце за редовните посещения! Да ви е сладко с рецептите от блога:)!
      Поздрави! Хубаво лято!

      Изтриване
  5. I tozi sladkish e strahoten. Onzi den pravih terin s chereshi, no Poneje svarshi za dva dni trqbvashe da izbera sledvashtoto sladko izkushenie. Izborat mi e uspeshen. Mai shte trqbva da napravq vsichki vashi vkusotii. Blagodarq Vi za prekrasnite recepti.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здарвейте, Ники! Благодаря Ви за избора и се надявам да не се разочаровате, който и сладкиш или ястие да иаберете! :)
      Поздрави и хубав август!

      Изтриване