Продукти:
1 малък октопод (около 400 гр.)
500 гр. картофи
1 морков
1 малка глава лук
1 стрък селъри
2 дафинови листа
2 зърна бахар
1/2 глава червен лук
щипка чер пипер
щипка пресен магданоз
сол
зехтин
балсамов крем или балсамов оцет
сока на 1/2 лимон
В голяма тенджера сипете 2 л. вода. Сложете цялата глава лук, морков, целина, дафинов лист, зърна бахар. Когато водата заври потопете октопода с пипалата надолу за секунда и го извадете, повторете това още 2 пъти. Така пипалата му ще се накъдрят. Сложете октопода във водата и варете около 30-35 мин. Преди да го извадите боцнете с вилица за да се уверите, че е готов. Охладеният октопод нарежете на малки парчета. Обелете и сварете картофите. Нарежете ги на кубчета. Добавете октопода, щипка чер пипер и нарязан на ситно магданоз, лимоновия сок, наситнения червен лук, зехтин и няколко капки балсамов крем. Хомогенизирайте добре всички продукти. Сервирайте салатата украсена с накъдрените пипалца и ....
...... да ви е сладко :)! Много, много вкусна! Чаооо!
Ванче, ама как красиво си поднесла! Аз не съм от необичащите, даже много харесвам морски дарове. Но и да не беше така, сигурно само при вида на тази салата щях да се изкуша да опитам. :)
ОтговорИзтриванеХубав следобед!
Благодаря, Гери! Всичко сготвено с октопод изглежда красиво (поне за мен е така:) и вкусно!
ИзтриванеХубав неделен следобед, мили момиче!
О, това е фантастично, Ив. Много ми харесва!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли! Хареса се и на нас! :)
ИзтриванеЗашеметяващо красиво! Не се съмнявам - и вкусно!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Ив!
Благодаря, Тили! Много ме похвали! :)
ИзтриванеХубава нова седмица! Прегръдка!
Ваня,
ОтговорИзтриваненикога не съм приготвяла октопод.Бих желала да разбера как се почиства и как можем да разберем, че е пресен когато го купуваме ? Салатата е станала чудесна , прекрасно поднесена и снимана.
Поздрави !
Здравей, Ели и благодаря! На рибния щанд тук ти го почистват, затова не мога да ти кажа как става, но в нета има информация за това! А дали е пресен, ами доверяваш се, че е така и купуваш :)! Купувала съм и замразени, също са почистени, освен това са по-евтини!
ИзтриванеПоздрав и от мен! Хубава нова седмица!
Ванче,от вчера насам тези кадри ми погалиха взора няколко пъти във ФБ и сега пак влизам да им се насладя!Абсолютно гурме,мила!Толкова добре си обяснила за октопода,че ми се стори като детска игра,а мислех,че е труден за приготвяне.Прекрасно аранжирано и много изразителни снимки,поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! И аз като теб си мислех, че е труден за готвене, а пък и Роби ме плашеше, че ако бил уловен преди да си смени кожата не може да се свари, е този си се свари идеално, не знам кага е бил уловен и беше крехък като пилешко месо! :)
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Красиво и изящно презентирано! Не съм опитвала октопод, ама знае ли се... може да ми допадне на вкус.
ОтговорИзтриване