12.06.2015 г.

Сбричолата с рикота и кайсии - Sbriciolata di albicocche e ricotta


Рецептата е адаптирана от тук
Продукти:
За  маслените трохи:
300 гр. брашно
120 гр. краве масло
110 гр. захар
1 яйце + 1 жълтък
1 к. л. бакпулвер
настърганата кора на един лимон
за пълнежа:
250 гр. рикота
40 гр. пудра захар
2 с.л. кафява захар
30 гр. филирани бадеми
5-6 кайсии
1 с.л. кристална захар
1 с.л. вода 



В купа сложете брашното размесено с бакпулвера, добавете захарта, яйцето и жълтъка, настърганата кора  на един лимон и нарязаното на малки парчета студено краве масло. С ръце объркайте всичко докато получите маслени трохи. Приберете съда с трохите в хладилник за 1 час. Покрийте продълговата форма (вместимост 1 литър) за кейк с хартия за печене. Изсипете половината трохи в нея. От тях направете борд по стените на формата висок около 2 см. Разбийте с вилица рикотата и пудрата захар. Изсипете я във формата. Нарежете кайсиите на парчета и с 1 с.л. захар и 1 с.л. вода ги кипнете за 2-3 мин. Изчакайте ги да се охладят и изсипете върху рикотата. Поръсете с филираните бадеми (оставете си малко за отгоре) и поръсете с кафявата захар.  Покрийте сладкиша с останалите трохи и филирани бадеми.  Изпечете го в предварително загрята на 180 гр. фурна за около 30 - 35 мин.Изчакайте готовия сладкиш да се охлади напълно преди да го извадите от формата. Поръсете с пудра захар и .....
 ...... да ви е сладко :)! Чудесен е! Чаооо! Хубав уикенд! 

Друг подобен сладкиш радващ се на успех е:
...... и много подобния:



6 коментара:

  1. Като знам колко много е вкусна Сбричолатата с лимонов крем, представям си как и на тази няма да устоя! :)
    Чудесни снимки!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Този сладкиш според мен даже надминава предишните два. Голяма вкусотия, Ванче! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен сладкиш Ваня.Интересна комбинация и прекрасен външен вид.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Ваня,даже не ми стигат думите да го опиша,затова ще продължа да си го скролвам и да му се любувам на това сладко съвършенство!
    Златни ръце имаш!

    ОтговорИзтриване